Everglades Nationaal Park

Everglades Nationaal Park is een enorm natuurgebied in het zuidwesten van Florida. Je vindt er moerassen, mangroves én krokodillen. Een prachtig gebied, vooral omdat het totaal anders is dan de witte stranden die je veel tegenkomt in dit deel van Amerika.

Het natuurgebied staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is sinds 2010 zelfs bedreigd werelderfgoed. Everglades Nationaal Park is ruim 6.000 vierkante kilometer groot. Dat klinkt gigantisch, maar is slechts een vijfde van het totale Everglades-gebied in Florida.

Krokodil verborgen in de Everglades

Zeldzame krokodillen

Wij bezochten de Everglades met onze huurauto en het duurde niet lang voordat we krokodillen zagen. Die lagen namelijk gewoon langs de weg.

Waarschijnlijk zijn het de bekendste inwoners van de Everglades. Je vindt er diverse soorten: kaaimannen, alligators en de Amerikaanse krokodil. Die laatste soort is vrij zeldzaam, want naar schatting leven er nog maar zo’n tien- tot twintigduizend.

Grote kans dat je een krokodillen-farm tegenkomt in de Everglades. Daar fokken ze de dieren, geven ze shows en kun je met een babykrokodil op de foto. Hoewel een bezoek best leerzaam is, vonden wij het soms een vrij treurig gezicht.

Wasbeer in de EvergladesMeer bijzondere dieren

Naast krokodillen leven er veel meer bijzonder dieren in de Everglades. Het meest opmerkelijke exemplaar is ongetwijfeld de floridapanter: een bedreigd soort poema, die vrijwel alleen hier leeft. Dat kans is klein dat je hem tegenkomt (misschien maar beter), want er leven er slechts zo’n 250.

Verder wonen hier veel slangen, schildpadden, wasberen, bijzondere vogels en zeekoeien. Voor het welzijn van de dieren en je eigen veiligheid, gelden een aantal belangrijke regels:

  • Geef wilde dieren de ruimte
  • Laat jonge en zieke dieren met rust
  • Voer de dieren niet
  • Neem geen huisdieren mee

Airboat in de EvergladesEverglades Airboat

Een bijzondere manier om de Everglades te verkennen is per airboat. Dat is een boot met achterop een grote propeller. Die zit bóven water, waardoor hij makkelijk over moerasachtige gebieden en ondiep water kan varen.

In het Nationaal Park vind je geen airboats, omdat ze daar niet mogen varen. Buiten het beschermde gedeelte zitten wel veel aanbieders en het landschap is daar vergelijkbaar. Dat valt namelijk ook binnen het Everglades-gebied.

Hoewel wij onderweg helaas geen krokodillen zagen, vonden we de airboat-tour een geweldige ervaring. Het voelt alsof je zweeft en het uitzicht op het moeras en de mangroves is waanzinnig. Je kunt online eenvoudig tickets bestellen als je zeker wilt zijn van een plekje op de boot.

Wandelroute

Met een airboat door dit bijzondere landschap glijden is geweldig, maar de kans dat je bijzondere dieren tegenkomt is klein. De propeller van de boot maakt namelijk nogal wat lawaai, wat veel dieren wegjaagt.

Als je opzoek bent naar dieren, kun je dus beter gaan wandelen. In Everglades Nationaal Park zijn meerdere gratis wandelroutes. De mooiste route is ongetwijfeld de Anhinga Trail, die begint bij het Royal Palm Visitor Center. Deze wandelroute is 1,2 kilometer lang en erg goed onderhouden.

Anhinga Trail in Everglades Nationaal ParkHandige tips

Een paar handige tips die je bezoek aan de Everglades een stuk aangenamer maken:

  • In de zomer leven er veel (ongevaarlijke) muggen in dit gebied. Insmeren met anti-muggenspray is dan geen overbodige luxe.
  • De beste reistijd is tussen december en april. Je ziet dan de meeste wilde dieren en vooral veel krokodillen. Dat is vanzelfsprekend ook de drukste periode.
  • Check voordat je gaat wandelen of de wandelroute begaanbaar is. Sommige paden kunnen namelijk onder water staan. Bij de bezoekerscentra weten ze precies waar je wel en niet kunt wandelen.

Overnachten in de Everglades

Je vindt in de Everglades vrijwel geen hotels. Je kunt daarom het beste een hotel in Miami boeken. Dat is een prima uitvalsbasis met veel verschillende hotels. Bovendien is het niet lang rijden: gemiddeld een uur met de auto, afhankelijk van je locatie. Hoe zuidelijker je in Miami boekt, hoe sneller je in de Everglades bent.

avatar