Bezienswaardigheden Dubai

Het stikt van de bezienswaardigheden in Dubai. Overal waar je kijkt zie je extreme bouwwerken, gekke activiteiten en reclames voor bijzondere uitjes in Dubai. Bezienswaardigheden genoeg dus, maar al die keuze is misschien wat overweldigend. Want hoe weet je wat je écht niet mag missen?

Onze favoriete bezienswaardigheden

Je tijd in Dubai is waarschijnlijk beperkt, dus je zult keuzes moeten maken. Tijdens ons bezoek aan de stad hebben we veel gezien. De bezienswaardigheden op deze pagina zijn onze absolute favorieten.

1. Geweldig uitzicht vanaf de Burj Khalifa

Het hoogste gebouw ter wereld staat – natuurlijk – in Dubai. Het uitzicht vanaf de 828 meter hoge Burj Khalifa is werkelijk adembenemend. Bij mooi weer kijk je onder meer uit op de Palmeilanden, Dubai Marina en het luxe Burj al Arab-hotel.

Via de Dubai Mall kun je het observatiedek van de Burj Khalifa bezoeken. Volg daarvoor de borden met At The Top. Het is verstandig om vooraf een kaartje te kopen, want de wachtrijen ter plekke zijn vaak erg lang.

Met een van de snelste liften ter wereld (35 km/h!) schiet je naar de 124e verdieping. Daar heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Deels buiten, maar voornamelijk binnen.

Het beste moment om te gaan? Iets voor zonsondergang. Je ziet Dubai dan overdag en in het donker. Vanzelfsprekend is dat ook het drukste moment.

2. Dansende fonteinen

Na je bezoek aan het hoogste gebouw ter wereld kun je meteen de grootste fontein-show ter wereld bekijken. Die ligt namelijk aan de voet van de Burj Khalifa en is zeer indrukwekkend.

De Dubai Fountain kan 83.000 liter water tegelijkertijd omhoog schieten en wordt verlicht door meer dan zesduizend lampen. Vanaf 18:00 uur wordt er elk half uur een andere ‘choreografie’ aangezet. Variërend van Michael Jackson’s Thriller tot klassieke muziek.

Rondom de fontein is het altijd druk. Wil je rustig van de show genieten, bezoek dan een restaurant met uitzicht op de fontein. Via de Dubai Mall bereik je bijvoorbeeld dit restaurant. Het eten is niet heel bijzonder, maar vanaf het terras heb je het beste zicht op de show.

Als je de fontein van héél dichtbij wil zien, kun je een boottocht reserveren. Je vaart dan met een bootje in een half uur langs de fontein-show. Dichterbij kun je niet komen…

3. Het luxe Burj al Arab-hotel

Dit 7-sterrenhotel (kan dat?!) is waarschijnlijk het meest kenmerkende gebouw van Dubai. De Burj al Arab is geïnspireerd op een Arabisch schip en doet ons denken aan een groot zeil.

Wil je het gebouw op de foto zetten? Dan kun je dat het beste doen vanaf het openbare Umm Suqeim-strand. Vanaf de zee kan ook, want verschillende boot-tours varen langs het hotel. Helemaal gaaf is vanuit de lucht: de foto hieronder namen we tijdens een helikoptervlucht boven Dubai.

Hoewel de inrichting waarschijnlijk niet je smaak is (laten we het ‘bijzonder’ noemen), is een bezoekje aan de Burj al Arab erg indrukwekkend. Het is helaas vrij lastig om het hotel van binnen te bekijken.

Een overnachting kost al gauw duizend euro en niet-gasten worden geweigerd. Behalve als je een reservering hebt in de Skyview Bar. Je moet dan voor minimaal 50 euro per persoon drinken: de prijs van één luxe cocktail. Wil je graag binnen kijken, reserveer dan een High Tea. Ook prijzig, maar erg leuk!

4. Safari door de woestijn

Het lijkt alsof alle bezienswaardigheden in Dubai in korte tijd uit de grond zijn gestampt. Deels klopt dat, want niet zo heel lang geleden bestond de stad vooral uit woestijn. En laat een safari door die enorme zandbak nou een geweldige ervaring zijn.

Bij veel tours mag je achterin een SUV door de duinen crossen. Dat hebben wij niet gedaan, want je kunt er erg misselijk van worden en het zou slecht zijn voor het leven in de woestijn.

Wij kozen voor de Heritage Desert Safari en werden rondgereden achterin een klassieke Land Rover. Het uitzicht in de woestijn is fantastisch, onderweg kom je waarschijnlijk wilde dieren tegen en ’s avonds wordt er traditioneel gekookt.

5. Goud en specerijen in de traditionele soeks

Je zou het misschien niet zeggen, maar Dubai heeft een oud centrum. Daar vind je traditionele soeks: een overdekte markt waar driftig wordt onderhandeld.

De bekendste soeks zijn de Gold Souk en Spice Souk. In die laatste is het makkelijk verdwalen in de smalle steegjes. Dat veel handelaren vrijwel dezelfde spullen verkopen, helpt ook niet echt mee. Toch is het erg leuk om rond te dwalen langs de kleine winkeltjes.

Loop iets naar het noorden voor de Gold Souk, wat eigenlijk één lange winkelstraat is. De felverlichte winkels bieden allemaal hetzelfde: gouden en zilveren juwelen. Iets minder authentiek dan de kruidenmarkt, als je het ons vraagt.

De soeks liggen aan de Dubai Creek, waar kleine bootjes constant naar de overkant varen. Voor nog geen euro kun je – samen met de locals – oversteken.

avatar