Als wij aan Venetië denken, zien we de romantische grachten voor ons. Waar Italianen in gestreepte shirts fluitend hun gondels voortduwen. We zien de prachtige historische bouwwerken, met elkaar verbonden via smalle steegjes. Maar daarna denken we aan de hordes toeristen. Die zich door die smalle steegjes proppen. Dat is nu eenmaal de realiteit in de gondelstad. Gelukkig kun je Venetië ontdekken als een local met deze tips.
Hoe kom je in Venetië?
Voordat we Venetië kunnen bezoeken als een local, moeten we er zien te komen. In het historisch centrum rijden geen auto’s en is de boot het enige openbaar vervoer. Je hebt er dus niets aan een (huur)auto.
Venetië bezoeken met de auto
Kom je met de auto, dan kun je die niet bij je hotel parkeren. De dichtstbijzijnde parkeergarages vind je op Piazzale Roma. Vanaf daar loop je zo het centrum in. Die luxe heeft een prijs: zo’n 25 tot 30 euro per etmaal en betalen per uur zit er niet in. Bij sommige parkeergarages kun je vooraf een plek reserveren en in het hoogseizoen is dat aan te raden.
Wij parkeren onze auto in Parking Tronchetto, de goedkoopste parkeergarage van Venetië. Reserveren is niet mogelijk en waarschijnlijk ook niet nodig. Voor 21 euro per etmaal staat je auto nét buiten het centrum. Je moet dan wel met een bootbus naar het historisch centrum. En dat is stiekem een heel leuke manier om aan te komen.
Venetië bezoeken met het vliegtuig
Per vliegtuig naar Venetië? Grote kans dat je landt op Venetië Marco Polo Airport. Het vliegveld ligt op zo’n 10 kilometer van het historisch centrum, dus je moet nog een stukje reizen. Dat gaat het snelst met een watertaxi, maar dat kost al gauw 150 euro voor een enkele reis. De meeste toeristen (en locals) kiezen daarom voor de boottransfer van Alilaguna.
Venetië bezoeken met de trein
Neem de trein naar Venetië Santa Lucia (Venetië S.L.) en je stopt midden in Venetië. Via de Ponte degli Scalzi loop je zo het historisch centrum in. Al is een bootbus naar je hotel misschien praktischer als je grote koffers meesjouwt.
De beste manier om je in Venetië te verplaatsen
Venetië bestaat vooral uit smalle steegjes en pittoreske bruggen over de vele grachten. De makkelijkste en leukste manier om de stad te verkennen, is dus lopend. Dat kan wat onwennig zijn, vooral als je een concrete bestemming hebt. Soms kun je alleen linksaf slaan, terwijl je gevoelsmatig naar rechts moet. Alsof je door een doolhof dwaalt.
Wanneer je een grotere afstand gaat afleggen – of gewoon geen zin hebt om te lopen – kun je het best de boot pakken. Een watertaxi is onbetaalbaar en een gondel vaart een rondje. Dan blijft de bootbus (Italianen zeggen Vaporetto) dus over en dat is een uitstekend vervoersmiddel.
Waarom wij fan zijn van de Vaporetto? De boten komen vrijwel overal en varen ontzettend vaak. Je hoeft dus niets te plannen, want je staat hooguit een paar minuten te wachten. De lijnen (vergelijkbaar met een bus of metro) heb je snel onder de knie, maar je kunt ook gewoon Google Maps gebruiken.
Losse tickets zijn relatief duur, dus wij raden aan om een meerdaags ticket te boeken. Dat heb je na een paar ritjes al terugverdiend. Bovendien vaart de Vaporetto ook naar de populaire buureilanden Burano en Murano. (En die zijn écht een bezoekje waard.)
Atypische activiteiten en bezienswaardigheden in Venetië
Wie de gondelstad wil verkennen als een local, moet de minder toeristische bezienswaardigheden bezoeken. En zich volledig overgeven aan de (voor een bezoeker) niet-alledaagse activiteiten in Venetië. Je komt dan minder toeristen tegen en ziet de stad op een heel andere manier.
Bekijk Venetië vanuit de lucht
Venetië is natuurlijk prachtig vanaf het water. Minstens zo indrukwekkend is het uitzicht vanuit de lucht. En daar heb je niet eens een helikopter voor nodig.
Een toegankelijke manier om de stad vanaf boven te bewonderen, is vanuit het Fondaco dei Tedeschi. Het dakterras van dit luxe warenhuis kijkt namelijk uit over de beroemde Rialtobrug. Je kijkt dan neer op de hordes toeristen die vanaf die brug tevergeefs een selfie proberen te maken. Aangezien er maar 40 mensen tegelijk op het dakterras passen, moet je vooraf wel even een tijdslot reserveren.
Nog spectaculairder is het uitzicht vanaf de kerk op eiland San Giorgio Maggiore. Hoewel dat maar een paar minuutjes varen is met de Vaporetto (lijn 2), zul je er weinig toeristen tegenkomen. Voor een paar euro mag je met een lift naar de top van de kerktoren. Een goede investering, want het uitzicht is onbetaalbaar.
Organiseer een cicchetti kroegentocht
Voor dit advies zul je ons eeuwig dankbaar zijn. Tijdens een cicchetti-wandeling (zo klinkt het best sjiek) komt namelijk alles samen: architectuur, de Venetiaanse keuken en de gemoedelijke sfeer waar Italianen zo om bekend staan. Gedurende deze verkapte kroegentocht verander je langzaam in een local.
Maar wat zijn cicchetti in vredesnaam? We kunnen ze het best omschrijven als Venetiaanse tapas. De hapjes worden traditioneel gegeten tijdens borreltijd. In veel wijnbars staan ze de desondanks de hele dag te pronken op de bar of in een vitrine. Cicchetti zijn eenvoudig: vaak een stukje brood met vleeswaren, kaas of sardientjes. Soms komen ze gefrituurd met risotto en mozzarella of in de vorm van een quiche.
Vooral in combinatie met een goed glas wijn of Aperol Spritz, zijn het heerlijke hapjes. Wij bestelden telkens één drankje met een aantal cicchetti. Daarna een stukje wandelen en genieten van de architectuur, om uiteindelijk weer bij een andere bar neer te ploffen. Waar ze weer totaal andere eetbare kunstwerkjes serveren. Bestel ze per stuk of laat je verrassen met een plank cicchetti misti.
Piek niet te vroeg, want aan het einde van de middag wil je eindigen tussen de Venetianen. Die staan dan in de smalle straatjes de dag door te nemen. De ene hand druk gebarend, in de andere hand een plastic beker wijn. En op een muurtje of in een vensterbank een papieren bord met cicchetti.
Bezoek de minder populaire wijken van Venetië
Venetië telt zes verschillende wijken. San Marco is ongetwijfeld de meest bezochte wijk, vanwege het beroemde plein. Wil je ervaren hoe de gemiddelde Venetiaan leeft, bezoek dan eens de wijk Castello. Hoe verder je richting het oosten wandelt, hoe stiller het wordt.
Bewonder de bijna uitgestorven pleintjes en steegjes waar kleurrijke was hangt te drogen. Geen hordes toeristen, maar echte Venetianen die hun boodschappen doen. Of samen een espresso drinken aan de bar.
Een andere karakteristieke wijk is Cannaregio, in het noorden van Venetië. In 1516 besloot de regering dat alle joden voortaan op dit eiland moesten wonen. Ze mochten het overdag verlaten, maar ‘s avonds gingen de toegangspoorten dicht. De joodse bevolking groeide hard, maar mocht alleen in de hoogte bouwen. Je ziet in Cannaregio daarom opvallend hoge gebouwen.
Napoleon liet de toegangspoorten in 1797 afbreken. Tegenwoordig wonen er zo’n 500 orthodoxe joden in Cannaregio. Misschien dat de wijk daarom nog erg authentiek aanvoelt. Naast een aantal indrukwekkende kerken, staan er ook synagoges en joodse winkeltjes.
Stap in een gondel (als een local)
Eerlijk is eerlijk: tijdens een bezoek aan Venetië mag een ritje in een gondel niet ontbreken. Varen in een fraai versierde boot, terwijl een gondelier iets onverstaanbaars zingt. Veel romantischer wordt het niet. Het probleem is alleen dat je voor zo’n gondelvaart minimaal 80 euro moet aftikken. Je kunt er natuurlijk eentje delen om de kosten te drukken, maar dat zou een local nooit doen.
Als je denkt dat een Venetiaan überhaupt niet in een gondel stapt, heb je het mis. Locals gebruiken die namelijk (nog steeds) als veerpont over de beroemde Canal Grande. Daar betalen ze 70 cent (!!) voor. Een ritje in de traghetto duurt ook maar een paar minuten. Maar dan heb je wel in een traditionele gondel gezeten op het beroemdste kanaal van Venetië. Als toerist betaal je trouwens 2 euro, maar da’s nog steeds een koopje.
De toeristische trekpleisters
Je bent niet elke week in Venetië, dus we snappen dat je ook de trekpleisters wil zien. Daarom vind je hieronder een overzicht van de populairste bezienswaardigheden. Bondig, want daar is al zóveel over geschreven.
- Het Piazza San Marco, waar de grote basiliek, klokkentoren en Dogenpaleis te bewonderen zijn. Of drink een (dure) kop koffie bij het oudste café van Italië, onder het genot van live muziek.
- De Rialtobrug over het Canal Grande. Het mooist vanaf het water, want op de brug zelf krioelt het doorgaans van de mensen.
- De Brug der Zuchten verbindt het Dogepaleis met de gevangenis van Venetië.
- Het Teatro La Fenice is tegen betaling te bezoeken als er geen voorstellingen zijn. Hoewel het meermaals is gerenoveerd, ziet het theater er nog steeds imposant en klassiek uit.
- De Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari is misschien wel één van de mooiste kerken van Venetië.
Ons favoriete hotel in Venetië
In Venetië stikt het van de hotels. Die zijn vaak klein, oubollig en ongelooflijk duur. De prijs heeft natuurlijk alles te maken met vraag en aanbod. Dat je al snel in een gedateerde mini-kamer slaapt, is ook niet zo gek. De stad is volgebouwd, dus vrijwel alle hotels zitten in de krappe oude panden.
Je kunt natuurlijk overnachten buiten Venetië, maar dat kost je elke dag best wat reistijd. Wij sliepen daarom in Il Palazzo Experimental. Een prachtig modern hotel, dat in een minder toeristisch deel van de stad ligt. Maar wel op loopafstand van alle toeristische attracties.
De kamers van het hotel zijn ruim en er is een charmante binnentuin aan het water. Daar kun je aan het einde van de middag van een aperitivo genieten of ‘s ochtends ontbijten. Aangezien de Italianen niet ontbijten (en dat in het hotel erg duur was), bestellen we een cappuccino en croissant bij een van de cafés in de buurt. Want we zijn toch geen toeristen?