Ubud: 5 tips voor een geweldig verblijf

In het binnenland van Bali ligt Ubud. Deze plek is populair onder toeristen, maar heeft nog steeds de charmes van een authentiek dorp. Je kunt Ubud dus zeker niet vergelijken met feestbestemming Kuta of het luxe Seminyak. Wij geven 5 tips voor een geweldig verblijf in Ubud.

1. Verdwaal in de prachtige rijstvelden

Ubud ligt omringd door rijstvelden. Neem een taxi of scooter naar het Noorden voor de mooiste rijstvelden van de omgeving (en misschien wel van heel Bali). De rijstvelden van Tegalalang zijn een half uurtje rijden en de rit meer dan waard.

Ga vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag. Daarmee vermijd je de hitte en hordes toeristen. Hoewel alleen al het uitzicht prachtig is, kun je ook dwars door de rijstvelden wandelen. Volg daarvoor de Rice Trekking-bordjes. Af en toe kom je locals tegen die om een donatie vragen. Het is beleefd om iets te geven. Je wandelt immers over hún grond.

2. Neem een massage

Overal in Ubud kom je massagesalons tegen. Wáár je jezelf laat masseren, maakt niet zoveel uit. Loop gewoon eens naar binnen en trakteer jezelf op een massage. Het kost weinig en is altijd goed. (Vooral na een flinke wandeling door de rijstvelden.)

Oké, je kunt natuurlijk overal op Bali een massage nemen. Ze zijn ook niet extra speciaal in Ubud, maar maken je verblijf wel compleet.

3. Trotseer de Ayung-rivier

Je zou het misschien niet zeggen, maar raften is een populaire activiteit in Ubud. In een rubberboot trotseer je de Ayung-rivier, die dwars door Bali loopt. Een absolute aanrader voor avontuurlijke types.

De tocht op het water duurt zo’n 2,5 uur. Je vaart langs verborgen watervallen en maneuvreert de boot door afdalingen en stroomversnellingen. Gelukkig onder leiding van een ervaren gids. Halverwege pauzeer je om wat te drinken en kun je een duik nemen in het heldere water.

Eén nadeel: om bij de rivier te komen moet je een flink stuk afdalen. Houd rekening met zo’n 300 treden naar beneden en naderhand een stuk of 100 treden omhoog. Even afzien, maar het is de ervaring dubbel en dwars waard.

4. Aapjes kijken in het Monkey Forest

Niet iedereen is enthousiast over het Monkey Forest. En eerlijk gezegd hebben wij er ook gemengde gevoelens bij.

Het goed onderhouden bos zit vol met aapjes, maar je komt er waarschijnlijk nóg meer toeristen tegen. Sommigen lijken weinig respect voor de oorspronkelijke bewoners van dit bos te tonen. Ze proberen de aapjes bijvoorbeeld te plagen of aan te raken. Gelukkig worden deze toeristen meestal aangevallen, wat tot hilarische taferelen leidt.

Overal in het Monkey Forest lopen verzorgers rond, die de aapjes in de gaten houden. Worden er toeristen lastiggevallen, dan maken de verzorgers lawaai. Dat schrikt de aapjes zichtbaar af, wat ons een beetje zorgen baart. Toch zitten ze niet gevangen en kunnen ze gaan en staan waar ze willen.

Voor een euro koop je een kaartje voor het Monkey Forest. Het kan dus geen kwaad om toch even naar binnen te lopen als je twijfelt. Als je de aapjes niet voert of provoceert, kan er eigenlijk niets misgaan.

5. Bezoek een tempel

Op Bali heeft elke familie een eigen tempel. Je loopt in Ubud daardoor langs heel veel tempels. De familietempels kun je niet zomaar bezoeken, maar een aantal andere tempels zijn wel open voor publiek.

Zo vind je midden in Ubud de Pura Taman Saraswati: een mooie tempel omringd door drijvende lotusbloemen. Vanaf de tafeltjes van Café Lotus kijk je uit op de tempel, die ’s avonds prachtig verlicht is. Zo nu en dan worden er voor de tempel traditionele dansvoorstellingen georganiseerd.

Een paar kilometer buiten Ubud vind je de Goa Gajah (vaak vertaald als Elephant Cave). Die is een stuk toeristischer, maar ook indrukwekkender. Via de mond van een monsterlijk figuur betreed je de grot. Daarin staat een beeld van de hindoegod met olifantenkop. Tegenover de grot ligt een fontein die pas in 1954 is opgegraven. Een pad richting het regenwoud brengt je bij een kleine waterval en meer opgravingen.

Ons favoriete hotel in Ubud

Tussen de rijstvelden ligt Alaya Resort Ubud: een 5-sterrenhotel in het centrum van Ubud. Voor een kamer betaal je rond de 120 euro per nacht inclusief ontbijt, maar daarvoor krijg je wel een hoop luxe.

Het hotel heeft een spa, zwembad, geweldig ontbijt en prachtige kamers. Bovendien is het personeel vriendelijk en erg behulpzaam. Kortom: onze persoonlijke favoriet!

avatar