Mount Batur: beklim de vulkaan bij zonsopgang

De Mount Batur (of in het Indonesisch: Gunung Batur) is een actieve vulkaan op Bali. Hoewel hij 1717 meter hoog is, kun je de vulkaan prima beklimmen. Vertrek diep in de nacht en loop stevig door. Bovenop de Mount Batur is het uitzicht tijdens de zonsopgang namelijk adembenemend.

Voordat je de vulkaan gaat beklimmen

Natuurlijk kun je de Mount Batur elk moment van de dag beklimmen. Toch kiezen de meeste toeristen ervoor om dat ’s nachts te doen. Niet alleen vanwege de prachtige zonsopgang, ook omdat het dan een stuk koeler is. Geen zorgen: ook ’s nachts zul je flink gaan zweten. (Behalve als je een topsporter bent.)

Overal op het eiland kun je speciale tours boeken, die vaak ‘Sunrise Trekking’ worden genoemd. Daarvoor betaal je zo’n 350.000 rupiah per persoon. Samen met een gids bewandel je dan een kronkelend en hobbelig pad dat naar de top van de vulkaan leidt. Bovenop de Batur geniet je van een ontbijtje met een prachtig uitzicht.

Je hebt weinig nodig tijdens de klim, maar zorg in elk geval voor:

  • Goede schoenen die lekker lopen
  • Een zaklamp of hoofdlamp
  • Een vest, want op 1700 meter hoogte is het erg fris
  • Water voor onderweg
  • Contant geld als je op de vulkaan drinken wil kopen

Dit kun je verwachten van de klim

Bereid je voor op een stevige wandeling die zo’n twee uur duurt. Rustig wakker worden is er niet bij, want de lokale gidsen hebben de vaart er goed in zitten.

Gewapend met een zaklamp begin je de tocht in een bosrijk gebied. Het pad is hier nog niet zo steil, maar de stenen en dikke wortels laten je gemakkelijk struikelen. De zaklamp is dus geen overbodige luxe.

Aangezien het pad vrij smal is – en je dus voornamelijk achter elkaar loopt – kun je niet pauzeren zonder andere avonturiers te hinderen. Gelukkig zijn er onderweg verschillende plekken waar je even kunt uitrusten. Of een langzame groep toeristen inhalen.

Ongeveer halverwege de klim worden we door onze gids voor het blok gezet. We kunnen namelijk op twee manieren verder. Via een steile route naar de top van de vulkaan of een iets minder steile route naar de net-niet-top van de vulkaan. Hoewel we de klim al aardig in de benen voelen, besluiten we geen compromis te sluiten.

Het pad naar boven wordt steeds steiler en rotsachtiger. En naarmate de klim vordert, daalt de temperatuur. Af en toe glijdt er een stuk steen onder je voeten weg en moet je je handen gebruiken om het evenwicht te bewaren.

Zit je er helemaal doorheen? Dan neemt de gids je letterlijk bij de hand, zodat je wel door móet lopen. Als je geen fantastische conditie hebt, zul je jezelf waarschijnlijk afvragen waar je aan begonnen bent, maar eenmaal boven is die gedachte direct verdwenen.

Bovenop de Mount Batur

Hadden we al gezegd dat het uitzicht geweldig is? Je kijkt uit op de Mount Agung, de andere vulkaan op Bali. Bij helder weer heb je bovendien een prachtig zicht over het meer van Batur en twee kraters.

Na de klim heb je waarschijnlijk honger gekregen. Het ontbijt is simpel, maar de locatie maakt veel goed. De meeste gidsen koken een eitje voor je, waarbij ze gebruik maken van de hete stoom die uit de vulkaan komt.

Een kleine wandeling brengt je naar de kraters, waar de grond letterlijk warm onder je voeten wordt. Op sommige plekken komt de stoom van de actieve vulkaan namelijk uit de grond omhoog.

Loop je een stuk naar beneden, dan kom je op een grote open vlakte waar het stikt van de aapjes. Die zijn duidelijk gewend aan alle toeristen. Kijk dus uit als je daar de banaan uit je ontbijtpakket wil oppeuzelen. Grote kans dat een van de aapjes het stuk fruit uit je handen grist. Veel toeristen voeren de aapjes, die daar dankbaar gebruik van maken.

Terug naar beneden

Uiteindelijk zul je weer naar beneden moeten. Die wandeling is een stuk minder zwaar, al voel je hem meer in je kuiten. Je neemt een andere route terug, waar je ook ongeveer 2 uur over doet.

Onderweg kom je langs locals die flesjes water en fruit verkopen. Voor Balinese begrippen betaal je daarvoor de hoofdprijs, maar omgerekend naar euro’s valt dat nog steeds reuze mee.

De ideale uitvalsbasis voor deze klim

Veel toeristen laten zich oppikken vanaf hun verblijf in Ubud of elders op Bali. Het grote nadeel daarvan: je moet extra vroeg opstaan en begint de dag met een lange autorit naar de Mount Batur.

Wij sliepen de nacht vóór de klim in een klein, maar mooi hotel aan de voet van de vulkaan: Bali Sunrise Villas. De kamers zijn netjes en het personeel is erg vriendelijk. Vanaf het hotel kun je met een gids de Mount Batur beklimmen. Je wandelt dan letterlijk vanaf je kamer de vulkaan op.

Waarschijnlijk kwam het door de onvergetelijke ervaring, maar na onze klim hebben we hier de lekkerste pannenkoeken óóit gegeten.

avatar