Wij noemden het de hele vakantie sniffel-snuffel, omdat we de naam niet konden onthouden. Maar zeg dat niet tegen een IJslander. Die zal het schiereiland Snaefellsnes hooguit ‘mini-IJsland’ noemen. Verspreid over het kleine stuk land liggen namelijk totaal verschillende landschappen. Van vulkanen tot watervallen, van gletsjers tot zwarte stranden. En die kun je allemaal in één dag zien.
Onze uitvalsbasis voor Snaefellsnes
Tijdens onze rondreis door IJsland sliepen we 2 nachten in deze bungalow in Borgarnes. Een ideale uitvalsbasis voor Snaefellssnes, omdat het nog geen uur rijden is. Bovendien staan de vierkante huisjes redelijk afgelegen, waardoor je ‘s nachts een aardige kans hebt om het noorderlicht te zien.
Hoewel er ongetwijfeld tours worden aangeboden, raden wij je aan om een auto te huren. Je kunt het schiereiland dan op je eigen tempo verkennen.
De ideale route door Snaefellsnes
Eigenlijk is de ideale route door Snaefellsnes vrij eenvoudig. Je kunt namelijk via één weg langs de hele kustlijn van het schiereiland rijden. Daar doe je – zonder te stoppen – ongeveer 3,5 uur over. Dus heb je genoeg tijd om onderweg een paar mooie bezienswaardigheden te bekijken.
Hieronder vind je de plekken die wat ons betreft een stop waard zijn. In de juiste volgorde, mits je in het zuiden van Snaefellsnes begint. Als je liever eerst de noordkust bezoekt, moet je ons lijstje dus van onder naar boven lezen.
Zeehonden in Ytri Tunga
We parkeren onze auto bij het strand van Ytri Tunga en trotseren de stevige wind. Achter de duinen ligt een klein zandstrand, dat overgaat in vulkanisch gesteente. En uitgerekend die gitzwarte rotsen zijn geliefd onder zeehonden. Wat het bijzonder moeilijk maakt om ze te zien.
Toch is het de moeite waard om goed naar de branding te turen. Want het is natuurlijk geweldig om een relaxende zeehond te spotten.
De kerk in Buðir
Na een kwartier rijden komen we in Buðir. In het gehucht zelf is weinig te beleven, maar vlakbij staat een van de bekendste kerken van Snaefellsnes. Búðakirkja is een iconisch zwart bouwwerk met op de achtergrond de zee.
Dit is tevens de plek waar je even op de weg moet letten. Als je autoweg 54 blijft volgen, doorkruis je het schiereiland richting het noorden. Wij nemen daarom de afslag naar de Útnesvegur-weg (richting het kerkje), zodat we langs de kust blijven rijden.
Bijzondere rotsformaties in Arnarstapi
Het vissersplaatsje Arnarstapi is om meerdere redenen een bezoekje waard. De meeste toeristen komen er waarschijnlijk voor de bijzondere rotsformaties. Vooral de boog van Gatklettur is indrukwekkend.
De vele kloven en spleten geven de kust van Arnarstapi een ruig uiterlijk. Bovendien worden ze door zeevogels gebruikt om in te nestelen. Het is daarom een mooie plek om even te wandelen.
Vlakbij de kust staat een bijzonder standbeeld: Bárður Snæfellsás. Dat is een trol die uit losse stenen lijkt te bestaan. Volgens een legende zou hij de nabijgelegen gletsjer beklommen hebben en daar tot op heden wonen.
We besluiten de gletsjer daarom ook te beklimmen. Maar niet voordat we een flinke portie fish and chips hebben gegeten in restaurant Arnarbear.
Gletsjervulkaan Snaefellsjökull beklimmen
Geen idee of ‘gletsjervulkaan’ een woord is, maar dat is wel de beste omschrijving. Snaefellsjökull is namelijk een 1446 meter hoge vulkaan die bedekt is met een gletsjer. Je kunt de vulkaan vanaf verschillende plekken met de auto beklimmen. Wij kiezen voor de F570-weg, die vlakbij de afslag naar Arnastapi ligt.
Het landschap is adembenemend mooi en wordt elke minuut indrukwekkender. (En spannender!) Een groene deken van gras en mos maakt langzaam plaats voor vulkanisch gesteente. Hoe hoger we rijden, hoe witter het wordt.
Na een tijdje begint onze 4×4 het zwaar te krijgen en bij een gebrek aan sneeuwkettingen besluiten we de klim te staken. Het uitzicht is waanzinnig en het is heerlijk om op deze hoogte rond te lopen.
Grot van Vatnshellir
Als je last hebt van hoogtevrees kun je de claustrofobische Vatnshellir bezoeken. Je rijdt er voorbij zonder dat je het doorhebt, want de ingang bevindt zich letterlijk onder grond. (Dûh!) Via een prachtige wenteltrap daal je 35 meter af in een ruimte waar vroeger lava stroomde.
Zwarte strand van Djúpalónssandur
Iets verderop vind je het zwarte strand van Djúpalónssandur. Een prachtige baai die ligt ingesloten tussen vulkanische rotsen. Het strand doet denken aan de stranden van Vík, al zijn die aanzienlijk groter, drukker en misschien ook wel íets zwarter.
Saxhóll krater
Rijd je via de westkust naar het noorden van Snaefellsnes, dan kom je ongeveer halverwege een krater tegen. Met een hoogte van zo’n honderd meter en goede traptreden, is de Saxhóll prima te beklimmen. Wij hebben deze krater even links laten liggen (letterlijk), maar het uitzicht schijnt erg mooi te zijn.
Kirkjufell & Kirkjufellsfoss
Kirkjufell en Kirkjufellsfoss zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al worden ze gescheiden door een autoweg. Wat overigens voor gevaarlijke taferelen zorgt, omdat onoplettende toeristen daar zonder omkijken oversteken.
Liefhebbers van Game of Thrones zullen nu waarschijnlijk opgewonden worden, want Kirkjufell was een belangrijk decor in de serie. De 463 meter hoge berg heeft een bijzondere vorm en zou de meest gefotografeerde berg van IJsland zijn.
Niet ver daarvandaan – aan de andere kant van de autoweg dus – ligt Kirkjufellfoss. Deze waterval is wat ons betreft niet zo bijzonder, maar samen met Kirkjufell zorgt het voor een magisch beeld.
Lavaveld in Berserkjahraun
In het noorden van Snaefellsnes liggen de lavavelden van Berserkjahraun. Het bijzondere landschap is naar schatting drie- tot vierduizend jaar oud. Op zich hoef je er de auto niet voor uit om het te zien, maar je kunt hier prachtig wandelen.
Gekleurde huisjes in Stykkishólmur
Stykkishólmur is de grootste stad in Snaefellsnes en ligt in het noordelijkste puntje van het schiereiland. Verwacht geen bruisende winkelstraten in dit vissersstadje. Het is desondanks leuk om er even doorheen te wandelen, want de felgekleurde huisjes doen authentiek aan.
Veel meer moois onderweg
Dit zijn – wat ons betreft – de hoogtepunten van Snaefellsnes. De kans is echter groot dat je onderweg nog meer mooie plekken tegenkomt. Sla af en toe gewoon eens een zijweggetje in, als je daar de tijd voor hebt. Dan kun je zomaar een geweldige ontdekking doen.
Heb jij een verborgen parel gevonden? Of mis je een bezienswaardigheid in dit overzicht? Deel hem dan via een reactie hieronder!