Reykjavik: bezienswaardigheden & tips

Reykjavik is de noordelijkste hoofdstad ter wereld. Je zou dus verwachten dat het er altijd koud is, maar dat valt reuze mee. En hoewel Reykjavik ook één van de dunst bevolkte hoofdsteden is, vind je er genoeg bezienswaardigheden en spannende excursies. Wij delen onze favorieten voor een perfect verblijf in de hoofdstad van IJsland.

1. Shop in de oude winkelstraten

Tot 1800 bestond Reykjavik uit een handjevol boerderijen. De stad telde niet meer dan 200 inwoners.  Toen er wol- en touwfabrieken werden geopend, breidde de kleine gemeenschap langzaam uit. De traditionele huisjes die gebouwd werden, zie je nog op veel plekken in de stad terug.

Dat maakt de winkelstraten van Reykjavik bijzonder gezellig. Al vind je er steeds meer souvenirwinkels met hetzelfde aanbod. (Ideaal om je lelijke-koelkastmagneten-verzameling uit te breiden.) Gelukkig zijn er ook nog genoeg traditionele winkels, die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in wol of Scandinavisch design.

Bezoek ook eens een IJslandse supermarkt en laat je verrassen door lokale specialiteiten. Vooral de chocoladerepen met dropvulling moet je een keer geprobeerd hebben. ‘Bijzonder’ is waarschijnlijk de beste omschrijving.

2. Beklim de hoogste kerk van IJsland

Als je door de winkelstraten van Reykjavik wandelt, zul je hem vanzelf zien staan. De opvallende Hallgrímskirkja steekt namelijk boven alle gebouwen uit. De kerk is in 1945 gebouwd en werd 41 jaar later geopend. Architect Samúelsson heeft zijn ontwerp nooit werkelijkheid zien worden, omdat hij overleed voordat de bouw voltooid was.

Je kunt Hallgrímskirkja gratis bezoeken en treft dan een vrij modern en sober gebouw aan. Met een zeer imposant orgel dat boven de ingang hangt. Voor een paar euro mag je de kerk ‘beklimmen’: een lift brengt je naar de top, waar je een prachtig uitzicht over Reykjavik hebt.

3. Proef IJslandse biertjes in de haven

De Vikingen hielden wel van een biertje. Zoveel zelfs dat er vanaf 1915 geen druppel meer geschonken mocht worden. Dat bierverbod werd pas op 1 maart 1989 opgeheven. Daarom wordt er elk jaar op 1 maart Bjórdagur (Bierdag) gevierd.

In de haven van Reykjavik is het altijd bierdag, want daar zit Bryggjan Brugghús. Het restaurant brouwt zijn eigen bier en het is de moeite waard om dat te proberen. Echte liefhebbers kiezen voor de uitgebreide proeverij. Dat is inclusief rondleiding door de brouwerij en bijpassende IJslandse hapjes.

Na al dat bier trek gekregen? Tegenover de brouwerij vind je gezellige eetcafés in de omgebouwde vissershutten. Vooral The Coocoo’s Nest is een aanrader!

4. Huur een auto en ontdek de Golden Circle

Reykjavik is leuk, maar de rest van IJsland is nog veel leuker! Wij sliepen maar 3 nachten in de hoofdstad en hebben de rest van onze vakantie het halve eiland rondgereden. Ook als je geen zin hebt in een rondreis, is het écht de moeite waard om een auto te huren.

De populairste reisroute door IJsland is de Golden Circle. Die route brengt je naar prachtige natuurverschijnselen en kun je vanuit Reykjavik makkelijk in één dag rijden.

5. Ontspan in de Blue Lagoon

Vanuit Reykjavik rijd je in drie kwartier naar de populairste warmwaterbron van IJsland. De Blue Lagoon mag dan toeristisch zijn, een bezoekje is de moeite meer dan waard. Het is de perfecte manier om helemaal tot rust te komen.

Houd er rekening mee dat je niet op de bonnefooi de Blue Lagoon kunt bezoeken. Je moet vooraf kaarten reserven en het liefst ver van te voren. In het hoofdseizoen zijn bepaalde tijdstippen erg duur of zelfs helemaal vol. Als je eenmaal binnen bent, mag je echter eindeloos blijven badderen. Althans, tot sluitingstijd.

6. Trotseer een gletsjer

In de zomermaanden ligt er geen sneeuw in IJsland. Behalve op de gletsjers: daar ligt altijd sneeuw! Via verschillende bedrijven kun je zo’n gletsjer met een sneeuwscooter trotseren.

Alleen al het besturen van een sneeuwscooter is een geweldige ervaring. Tijdens onze excursie stopten we onderweg ook bij een ijsgrot. Het is heel bijzonder (en een klein beetje claustrofobisch) om zo’n grot te betreden. Je bevindt je onder een dik pak sneeuw als je langs ijspegels en een bevroren waterval loopt.

Hotels in Reykjavik

In Reykjavik vind je relatief veel hotels en appartementen. Wij sliepen in Centerhotel Thingholt, dat midden in het centrum van Reykjavik ligt. Het is dus een ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen. Het hotel heeft mooie ruime kamers en een prima ontbijt.

avatar