Noorderlicht in IJsland: de ultieme checklist

Het noorderlicht in IJsland is even magisch als zeldzaam. Voor veel mensen is het een belangrijke reden om IJsland te bezoeken. Helaas laat het kleurrijke natuurverschijnsel zich niet snel zien. Alleen als álle factoren kloppen, kun je de vaak groene gloed met je eigen ogen waarnemen. Wij propten al die factoren in een handige checklist die jou helpt om het noorderlicht in IJsland te zien.

Wat is het noorderlicht eigenlijk?

Eerst een klein natuurkunde college. Het noorderlicht (of aurora borealis) is een natuurverschijnsel in de atmosfeer. De lichtstralen zijn vaak groen, maar kunnen ook paars, blauw of rood zijn. Ze worden veroorzaakt door de zonnewind: een stroom van geladen deeltjes afkomstig van de zon.

Die geladen deeltjes bevatten veel energie. Zodra ze de atmosfeer bereiken, botsen de deeltjes met zuurstof- en stikstofatomen. En de energie die daarbij vrijkomt, is zichtbaar in de vorm van het noorderlicht.

Nu je weet waar je precies naar gaat kijken, is het tijd voor de ultieme checklist!

✔️ Bezoek IJsland tussen september en april

Het noorderlicht is alleen te zien als het buiten donker is. En in de maanden september tot en met april is het pikkedonker in IJsland. Het poollicht is daardoor extra goed te zien.

Dat wil overigens niet zeggen dat je het noorderlicht buiten die maanden niet gaat zien. De kans is dan alleen veel kleiner. In de zomer gaat de zon in IJsland maar amper onder, waardoor het heel moeilijk is om het natuurverschijnsel waar te nemen.

✔️ Boek een hotel op een afgelegen plek

IJsland is dunbevolkt, dus er is – op Reykjavik na – weinig lichtvervuiling. Maar in de zoektocht naar die magische lichtbundels wil je natuurlijk elke stoorzender uitsluiten. De kans dat je het noorderlicht ziet is gewoon nét iets groter als er verder helemaal geen licht in de omgeving is.

Wij sliepen tijdens onze rondreis daarom in het ION Adventure Hotel. Dat ligt in the middle of nowhere en heeft een ‘noorderlicht-bar’ met grote raampartijen en gedimd licht. In deze bungalow in Borgarnes werd het ’s nachts ook erg donker en was weinig omgevingslicht.

✔️ Check de bewolking

Is het bewolkt buiten, dan heb je meestal pech. Het noorderlicht kan op dat moment prachtig zijn, maar is dan simpelweg niet te zien. Alleen bij een heldere hemel kun je het fenomeen goed zien.

✔️ Gebruik een speciale website of app

Vergeet Buienradar, gebruik de Noorderlicht-radar! Verschillende websites en apps berekenen de kans dat je het noorderlicht kunt zien. En laten je ook zien op welke plek dat het beste kan. Een populaire website daarvoor is Aurora Service.

Daarnaast zijn er verschillende apps (zoek naar aurora in de appstore) die je de poollicht-vooruitzichten tonen. Sommigen kunnen je zelfs een push-bericht sturen als het natuurverschijnsel zich voordoet op jouw locatie. Onze favoriete app is My Aurora Forecast & Alerts.

Onthoud dat – ongeacht de voorspellingen van deze diensten – bewolking nog steeds je feestje kan verpesten.

✔️ Zet de wekker en ga op pad

Je kunt geluk hebben, maar meestal kost het flink wat moeite om het noorderlicht te zien. Zorg dus dat je veel buiten bent. Liefst in een dunbevolkte omgeving waar weinig te doen is.

Sommige mensen claimen dat 23:00 uur de beste tijd is om het poollicht te zien. Maar het kan net zo goed eerder of juist veel later zichtbaar zijn. Zet dus ’s nachts een paar keer de wekker. Je weet maar nooit!

Bij veel hotels kun je aangeven dat je graag wakker gemaakt wil worden als het noorderlicht zichtbaar is. Dat scheelt je een hoop onnodig opstaan.

✔️ Ga mee met een noorderlicht-tour

Heb je geen zin om op een afgelegen plek te slapen? En kun je slecht tegen de constante onzekerheid en teleurstelling? Dan is een noorderlicht-tour misschien iets voor jou.

Tijdens zo’n tour ‘jaag’ je op het noorderlicht. De chauffeur rijdt naar een plek waar het donker is en de kans groot dat je de lichtstralen kunt zien. Sommige tours (zoals deze) bieden een garantie: als je het noorderlicht niet ziet, mag je gratis een nog een keer mee.

Liever iets meer avontuur? Dan kun je het noorderlicht ook opzoeken vanaf het water met deze excursie per boot. Ook hier krijg je een nieuw ticket gratis als je niets hebt gezien.

✔️ Kijk omhoog!

Dat klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen vergeten goed naar de hemel te kijken. Het noorderlicht mag dan vooral ’s nachts goed zichtbaar zijn, je kunt het ook rond etenstijd spotten. Kijk dus regelmatig even omhoog.

✔️ Heb een beetje geluk…

Zelfs als je alle punten op deze checklist kunt afstrepen, is er nog geen garantie op succes. Je hebt ook gewoon een flinke portie geluk nodig. Maar een ding is zeker: als je eenmaal het noorderlicht hebt gezien, zul je het niet snel vergeten.

avatar