Jökulsárlón (ook wel Glacier Lagoon genoemd) is het grootste gletsjermeer van IJsland. Het is een waanzinnig mooi natuurverschijnsel. De felblauwe ijsbergen drijven voor je ogen de zee in of spoelen aan op het zwarte strand. En als je met een bootje het meer opgaat, kun je onderweg zelfs zeehonden tegenkomen.
Wat is Jökulsárlón precies?
Het gletsjermeer Jökulsárlón ligt aan de voet van de Vatnajökullgletsjer. Het smeltende ijs van die gletsjer zorgde er in 1934 voor dat er langzaam een meer ontstond. Jökulsárlón is dus een relatief nieuw natuurverschijnsel.
De grootte van het gletsjermeer neemt elk jaar toe. De Glacier Lagoon is op dit moment ongeveer 23 vierkante kilometer groot en 250 meter diep. De ijsbergen die van de gletsjer in het meer vallen, drijven langzaam richting de Atlantische Oceaan.
Niet alleen het gletsjermeer is indrukwekkend, ook het zwarte strand is heel bijzonder. Daar liggen ontelbaar veel aangespoelde ijsblokken langzaam te smelten.
Hoe kom je bij gletsjermeer Jökulsárlón?
Het gletsjermeer ligt in het zuidoosten van IJsland (hierzo), zo’n 5 uur rijden vanaf Reykjavik. Om die reden slaan veel toeristen Jökulsárlón over. Zonde, want wij vonden dit het hoogtepunt van onze vakantie.
Het is dus de moeite waard om een auto te huren en één of twee nachten in een hotel te slapen in de buurt van het gletsjermeer. Wij sliepen in Fosshotel Glacier Lagoon, dat op 20 minuutjes rijden van het gletsjermeer ligt. Een uitstekende uitvalsbasis.
Je kunt natuurlijk ook een georganiseerde tour naar Jökulsárlón boeken. Dat is waarschijnlijk goedkoper dan een huurauto met hotel en je bent dan maar één dag onderweg.
Waar parkeer je de auto?
In de buurt van Jökulsárlón kun je op verschillende plekken je auto parkeren. Voordat je het meer kunt zien, zijn er een aantal parkeerplaatsen langs de weg. Daar is het meestal erg rustig en heb je na een paar minuten wandelen een prachtig uitzicht.
Iets verderop vind je een brug, waar grote ijsblokken onderdoor glijden. Sla je vóór de brug rechtsaf, dan kun je parkeren bij het zwarte strand. Sla je ná de brug linksaf, dan kom je op een parkeerplaats dichtbij het meer. Dat is de beste parkeerplek als je een boottocht gaat maken.
Adembenemend mooi
Waar je ook stopt, het gletsjermeer is adembenemend mooi. Sommige ijsblokken zijn echt gigantisch, terwijl je slechts het topje van de ijsberg kunt zien. (Letterlijk, in dit geval.) Het grootste gedeelte bevindt zich onder water.
Het is fascinerend om te zien hoe die ijsbergen de zee in glijden. Net als de felblauwe kleur van sommige ijsformaties. Soms afgewisseld met zwarte strepen zand.
Zwart strand vol ijsblokken
Minstens zo indrukwekkend is het zwarte strand dat vlakbij het gletsjermeer ligt. Daar vind je talloze aangespoelde ijsblokken. Sommigen zijn zo klein dat je ze vast kunt pakken, anderen zijn groter dan jijzelf. Vooral het contrast met het zwarte zand is prachtig. Een bijzonder fotogenieke locatie.
Met de boot het gletsjermeer op
Wil je het maximale uit je bezoek aan Jökulsárlón halen? Ga dan met een bootje het meer op. Je vaart dan tussen de enorme ijsbergen door.
Wij kozen voor een klein bootje dat helemaal naar de gletsjer vaart. Je kunt ook met een grote boot het meer op. Dat is goedkoper, maar je vaart dan minder ver en minder lang. De kans dat je onderweg zeehonden ziet, is ook kleiner op de grote boot.
Helaas is het altijd onzeker of de boottochten doorgaan. Onze boottocht werd geannuleerd, omdat er teveel ijs rondom de boten dreef. Gelukkig konden we de volgende dag alsnog gaan.
De boottocht over het gletsjermeer is waanzinnig. Met hoge snelheid schiet je langs de ijsbergen. Onze kapitein – een échte IJslander – wist veel over Jökulsárlón. Onderweg kwamen we zelfs zeehonden tegen, die even lagen te relaxen op een ijsblok.
Fjallsárlón en Breiðárlón
Vlakbij Jökulsárlón liggen nog twee andere gletsjermeren. Fjallsárlón en Breiðárlón zijn minder groot en indrukwekkend, maar daardoor ook een stuk rustiger. Als je genoeg tijd hebt, kun je er een mooie wandeling maken. Weinig tijd? Sla ze dan over, want ze kunnen niet tippen aan Jökulsárlón.
Overnachten bij Jökulsárlón
Het aantal hotels in de buurt van de Glacier Lagoon is vrij beperkt. Daarom is het verstandig om op tijd te boeken. De prijs van een hotelkamer kan namelijk snel oplopen.
Wij sliepen twee nachten in Fosshotel Glacier Lagoon. Dat is een van de luxere hotels in de omgeving, waar we een prima verblijf hadden. Het restaurant – zoals vaak in IJsland – is relatief duur, maar wel goed. Bovendien heeft het Fosshotel een noorderlicht-wekservice. Je zit namelijk ver van de bewoonde wereld, waardoor het noorderlicht goed zichtbaar is.
Beste reistijd voor de Glacier Lagoon
Je kunt het gletsjermeer het hele jaar door bezoeken. In de winter drijft er waarschijnlijk iets meer ijs in het meer, maar in de zomer zit daar meer beweging in. Het ijs smelt dan harder, waardoor er ook meer de zee in glijdt.
Houd er rekening mee dat er in de winter geen boottochten worden georganiseerd en je dan waarschijnlijk ook geen zeehonden ziet. De foto’s in deze blog zijn genomen in oktober.