Golden Circle: de ideale route in één dag

De Golden Circle is de populairste reisroute door IJsland. De route brengt je naar drie prachtige natuurverschijnselen en is goed te doen in één dag. Je kunt onderweg zelfs een aantal extra stops maken. Wij delen hieronder de ideale Golden Circle route en geven je handige tips.

Tour boeken of zelf rijden?

Hoewel de meeste mensen een van de vele Golden Circle Tours boeken, raden wij je aan om de route zelf te rijden. Dat is namelijk veel leuker! Bovendien bepaal je dan zelf hoe lang je ergens blijft en kun je onderweg een aantal mooie extra stops maken. Zo haal je het maximale uit je dag.

Aangezien wij een rondreis door IJsland maken, beschikken we de hele vakantie over een huurauto. Heb jij één vaste uitvalsbasis? Overweeg dan tóch een auto te huren, zodat je zelf de Golden Circle kunt ontdekken. Desnoods voor één dag. Een 4×4 is niet noodzakelijk, behalve als er sneeuw ligt.

De ideale Golden Circle route

Oorspronkelijk bestaat de Golden Circle uit drie bezienswaardigheden in IJsland: Thingvellir National Park, de Geysir en Gullfoss. Als Reykjavik je startpunt is, kun je de hele route in zo’n 3 uur rijden.

Daarom maken wij nog twee extra stops: de waterval Faxifoss en het kratermeer Kerið. Uiteindelijk levert dat een mooie dagexcursie op. In de interactieve kaart hieronder zie je onze Golden Circle route, met Reykjavik als begin- en eindpunt.

1. Thingvellir National Park

Onze Golden Circle tour begint – anders dan op de kaart hierboven – niet in Reykjavik. De eerste nacht in IJsland brengen we door in het ION Adventure Hotel, dat midden in de Golden Circle ligt. Ideaal als je iets vroeger bij de bezienswaardigheden wil zijn. Het is dan veel rustiger, omdat er nog geen bussen vol toeristen zijn gearriveerd.

We rijden met onze huurauto door het heuvelachtige landschap, totdat we bij Thingvellir National Park aankomen. Het is één van de drie nationale parken van IJsland en vooral bekend vanwege de breuklijn tussen twee aardplaten. Het gebied schuift daardoor elk jaar een paar centimeter uit elkaar.

Je zou hier uren kunnen rondwandelen, maar dan red je de hele Golden Circle niet in één dag. Wij wandelen daarom naar één van de indrukwekkende watervallen en bekijken het bijzondere landschap. Alle bezienswaardigheden in het park staan trouwens duidelijk aangegeven.

2. Geysir

Als we richting de tweede stop rijden, komen we langs Þingvallavatn: het grootste zoetwatermeer van IJsland. Dat maakt nog deel uit van het Thingvellir National Park, maar is vanuit de auto minstens zo mooi. Langs het meer zijn een aantal parkeerplekken, waar je kunt stoppen voor een foto of picknick met geweldig uitzicht.

Na een klein uur arriveren we bij Geysir: één van de zes grote geisergebieden op aarde. Het gebied is vernoemd naar een gelijknamige eiser die helaas niet meer actief is. Dat maakt deze locatie niet minder populair. Het kleine broertje Strokkur spuit zijn kokend water wel 20 meter hoog de lucht in. Dat gebeurt ongeveer elke 4 tot 8 minuten. Zeer indrukwekkend!

Het is de moeite waard om een wandeling te maken door het geisergebied. Overal zie je borrelende plassen water en komen warme dampen uit de grond omhoog. De zwavellucht is soms erg intens, maar maakt de ervaring wel compleet.

3. Gullfoss

Het is maar tien minuten rijden naar de gouden waterval. Althans, dat is de letterlijke vertaling van Gullfoss. En hij doet zijn naam eer aan, want het is ongetwijfeld de indrukwekkendste waterval van IJsland. Het water stort – met enorme hoeveelheden – via meerere etappes in een diepe kloof.

Als de zon schijnt zul je ongetwijfeld regenbogen rond de waterval zien. In de winter zijn delen van Gullfoss bevroren, wat een betoverend beeld oplevert.

Via een wandelpad kun je héél dichtbij de waterval komen. Dat is zeker de moeite waard, al is Gullfoss het best te zien op een afstandje. Houd er rekening mee dat het laatste stukje behoorlijk glad en modderig kan zijn. Bij slecht weer is een deel van het wandelpad afgesloten.

4. Faxifoss

Veel Golden Circle tours vinden het nu wel mooi geweest. Wij besluiten door te rijden naar Faxifoss, een kleine rustige waterval. Faxifoss kan natuurlijk niet tippen aan Gullfoss, maar is wat ons betreft wel het bezoeken waard.

Deze waterval is behoorlijk breed en lekker rustig. Je vindt hier bijna geen toeristen!

5. Kerið

Onze laatste stop is bij een kratermeer met felblauw water. Opvallend genoeg is Kerið de enige stop waar we entreegeld moeten betalen, al is dat maar een paar euro. Je kunt de hele krater rondlopen en zelfs met een pad bij het meer komen.

De 55 meter diepe krater ontstond zo’n 3000 jaar geleden, na een vulkaanuitbarsting. Nu is de krater gevuld met bijzonder gekleurd water. Het vulkanische gesteente heeft ook een bijzondere kleur: niet zwart, maar rood. Om alles nog kleurrijker te maken, groeit daar groen mos tegenaan.

Lunchen of avondeten

Het aantal restaurants buiten Reykjavik is redelijk beperkt. Het kan dus geen kwaad om wat snacks en drinken mee te nemen. Je vindt in IJsland relatief veel picknick-plekken, waar je prachtig kunt zitten.

Bij de parkeerplaats voor Geysir vind je een aantal restaurants waar je prima kunt eten. (Wij vonden het soep-restaurant verrassend goed!) Het restaurant bij Gullfoss schijnt ook prima lunch te serveren.

Liever een iets minder toeristisch restaurant? Doe dan vooraf wat research, want het beperkte aantal restaurants rondom de Golden Circle is niet het hele jaar geopend.

Beste reistijd Golden Circle

Je kunt de Golden Circle het hele jaar door bezoeken. De zomermaanden zijn het populairst en dus ook het drukst. Hoewel er in de winter waarschijnlijk een dik pak sneeuw ligt, zijn de wegen nog goed begaanbaar. (Zorg ervoor dat je dan wel een 4×4 huurt.) Houd er rekening mee dat het in de winter korter licht is en je door de sneeuw langer onderweg bent. Je kunt in dat geval beter twee dagen uittrekken voor onze uitgebreide Golden Circle route.

avatar