De Blue Lagoon is een van de populairste toeristische attracties in IJsland. Je komt er om die reden ook bijna geen IJslanders tegen. Toch is het de moeite waard om deze warme zoutwaterbron te bezoeken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Blue Lagoon.
Wat is de Blue Lagoon precies?
Veel mensen denken dat de Blue Lagoon een natuurverschijnsel is. Dat is niet helemaal waar. De Blue Lagoon ontstond in 1976 tijdens de aanleg van een geothermische energiecentrale. Het warme water dat gebruikt werd om duurzame energie op te wekken, bereikte langzaam de oppervlakte.
IJslanders begonnen te badderen in het restwater van de energiebron. Sommigen claimden zelfs dat het water helende krachten zou hebben. De bron werd zo populair, dat er in 1992 kleedhokjes werden gebouwd. De Blue Lagoon was vanaf dat moment officieel open voor publiek.
Zwemmen in restwater van een energiebron
Vandaag de dag wordt het hete water nog steeds gebruikt als energiebron, voordat het in de Blue Lagoon terechtkomt. Eigenlijk zwem je dus in het restwater van een energiecentrale.
Dat klinkt niet zo magisch, maar is geen reden om je zorgen te maken. De energie wordt namelijk opgewekt met de hete stoom die van het water af komt. En daarna krijgt het een tweede leven als heetwaterbron. Best wel duurzaam dus!
Het water in de Blue Lagoon heeft een aangename temperatuur van ongeveer 38 graden Celsius. In totaal bestaat het bad uit 9 miljoen liter water, dat elke 40 uur wordt ververst.
De foto hierboven is gemaakt door Blue Lagoon. Toen wij er waren lag er geen sneeuw. Je kunt op de luchtfoto goed de grootte van de warmwaterbron zien.
Wat kost de Blue Lagoon?
De populariteit van deze warmwaterbron zie je terug in de prijs. Een entreekaartje kost minimaal 50 euro per persoon. Dat is inclusief handdoek, moddermasker en een drankje.
Wij besluiten Premium kaarten te kopen. (Als je het doet, doe het dan goed!) Dat is iets duurder, maar dan ontvang je ook een badjas, slippers, tweede gezichtsmasker en reservering in het restaurant.
Heel belangrijk: reserveer op tijd! Wij zagen mensen zonder reservering teleurgesteld worden. Op de website van Blue Lagoon reserveer je een datum en tijd. Volgens de website is je entree niet gegarandeerd als je te laat komt, maar wij mochten 20 minuten na ons tijdvak nog gewoon naar binnen.
Als je eenmaal binnen bent, mag je zo lang in het water blijven als je zelf wilt. Wij hebben ongeveer twee uur in het water doorgebracht.
Routebeschrijving en parkeren
De Blue Lagoon ligt op een half uurtje afstand van het vliegveld van IJsland. Het lijkt ons dus een prima eerste stop tijdens onze rondreis in IJsland. Je rijdt er namelijk toch langs en het is een heerlijke manier om meteen even tot rust te komen. Je hebt in elk geval direct het gevoel dat je op vakantie bent!
Houd er rekening mee dat het huren van een auto best lang kan duren. Vooral als je verhuurbedrijf geen balie op de luchthaven heeft, maar bereikbaar is met een shuttlebus. Kies je toegangstijd voor de Blue Lagoon dus niet te krap.
Parkeren is gratis op het parkeerterrein van de Blue Lagoon. Daar vind je ook kluisjes waar je grote koffers kunt achterlaten. Wij besloten te testen of de criminaliteit in IJsland echt zo laag is en lieten onze koffers in de huurauto liggen. (Ze lagen er naderhand nog!)
De kleedhokjes
De warmwaterbron mag dan prijzig zijn, de IJslanders pakken het wel professioneel aan. Bij aankomst krijg je een polsbandje waarmee je een locker opent en drankjes kunt bestellen. Voor mannen en vrouwen zijn aparte kleedruimtes waar je je badkleding kunt aantrekken.
Douchen is verplicht. Dat is ook wel hygiënisch, vooral als je bedenkt hoeveel mensen de Blue Lagoon bezoeken. Er zijn voldoende douches, uitgerust met shampoo en conditioner.
Minder druk dan verwacht
We schrikken van de koude buitenlucht als we in onze badjas richting de Blue Lagoon lopen. Het is écht heel koud buiten! We gooien onze handdoek en badjas op een bankje en snellen ons naar het warme water. Dat is héérlijk.
De Blue Lagoon is niet zo diep: tussen de 90 en 160 centimeter. Het is dus niet de bedoeling om baantjes te trekken, al zullen weinig mensen die ambitie hebben. Toch kun je op sommige plekken prima een stukje zwemmen.
Hoewel de warmwaterbron op het eerste gezicht druk lijkt, valt dat eigenlijk reuze mee. Naarmate je verder van de ingang wegzwemt, wordt het steeds rustiger. En als we onder een bruggetje doorzwemmen, zijn we zelfs helemaal alleen.
Bijzondere kleur water
Het water van de Blue Lagoon heeft een opvallend blauwe kleur. Die ontstaat – zoals altijd bij water – door het licht van de zon. Aangezien er relatief veel mineralen, algen en silica in de heetwaterbron zitten, krijgt het water de kenmerkende kleur.
De bar is geweldig
Bij je entree is een gratis drankje inbegrepen. Niet in het restaurant of café, maar in de Blue Lagoon zelf. Je vindt er namelijk een bar ín de warmwaterbron. Ideaal! Ze schenken je biertje, wijntje of fris in een plastic beker, zodat je er tijdens het badderen van kunt genieten.
Voor het gezichtsmasker kun je ook in het water blijven. Je eerste moddermasker is gratis en tegen betaling kun je andere maskers proberen. Waaronder mengsels met algen of vulkanisch zand.
Restaurant LAVA
Na ruim twee uur in het warme water, hebben we het wel weer gezien. We nemen een douche, kleden ons om en besluiten wat te gaan eten in LAVA, een van de restaurants van de Blue Lagoon.
Hoewel je uitkijkt op de warmwaterbron, mag dit restaurants best iets gezelliger. Het is namelijk een vrij grote ruimte met relatief veel tafeltjes. Dat wordt gecompenseerd met een gratis glas prosecco: een voordeel van de iets duurdere entreekaarten.
Uit eten gaan in IJsland is eigenlijk altijd duur. Een hoofdgerecht in een goed restaurant kost omgerekend al snel 40 euro en dat is hier niet anders. Maar dan word je niet teleurgesteld: de biefstuk is perfect gebakken en super mals. En het brood en bruisend water zien we niet terug op de rekening. We zouden er dus zo weer eten.