De auto is ongetwijfeld het beste vervoersmiddel in IJsland. Veel bezienswaardigheden liggen namelijk relatief ver uit elkaar. Bovendien is het heerlijk om zelf door de verschillende landschappen te rijden. De kans is groot dat je onderweg prachtige watervallen ziet. Toch kan autorijden in IJsland best een beetje spannend zijn. Daarom ontdek je in dit artikel alles wat je moet weten over de wegen en het verkeer in IJsland.
Verkeersregels en handige tips
De meeste verkeersregels in IJsland zijn hetzelfde of vergelijkbaar als bij ons. De belangrijkste en opvallende verkeersregels vind je hieronder:
- In IJsland rijd je aan de rechterkant van de weg
- Je Nederlandse of Belgische rijbewijs is gewoon geldig
- De maximumsnelheid is 90 km/h tenzij anders aangegeven
- Boetes (voor bijvoorbeeld snelheidsovertredingen) zijn erg hoog
- Het is verplicht om altijd met je (dim)lichten aan te rijden
- Afwijken van de paden is verboden, want je kunt de natuur dan beschadigen
- Winterbanden zijn verplicht tijdens winters weer
Zo zien de wegen eruit
De meeste wegen in IJsland zijn geasfalteerd. Maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van de wegen ook goed is. Je hebt relatief veel kans op steenslag: stukjes steen die op het asfalt liggen en tijdens het rijden tegen je auto ketsen. Bovendien zit er zo nu en dan een gat in de weg.
Op een aantal grote wegen rondom Reykjavik na, bestaat IJsland vooral uit eenbaanswegen. Vergelijkbaar met de provinciale wegen in Nederland. Als het zicht dat toelaat, kun je ander verkeer daar meestal prima inhalen.
Een deel van het wegennet in IJsland is níet geasfalteerd. Het zou dus zomaar kunnen dat je ineens over zwarte gravel moet rijden. Dat is een soort samengepakt gesteente, dat redelijk los ligt. De kans op slippen is daardoor groot en vaak ontbreekt er markering.
Als je in Reykjavik blijft, zul je geen onverharde wegen tegenkomen. Het wegennet is daar vergelijkbaar met dat in Nederland. Tussen de luchthaven en de hoofdstad ligt zelfs een snelweg met gescheiden rijbanen.
Check of de wegen open zijn
Sneeuw, modder en smeltwater kunnen ervoor zorgen dat sommige wegen gesloten zijn. Het is daarom verstandig om voor vertrek de actuele verkeersinformatie op te vragen. Daarvoor kun je het beste www.road.is raadplegen.
Verkeersborden in IJsland
IJsland kent een aantal bijzondere verkeersborden. De meeste borden hebben een gele achtergrond, zodat ze beter opvallen in een besneeuwd landschap.
Onze persoonlijke favoriet is het verkeersbord met daarop twee schapen. Die kom je trouwens ook tegen als er niet voor gewaarschuwd wordt. Meestal staan ze vrolijk te grazen in de berm, maar ze kunnen ook ineens midden op de weg staan. De schapen in IJsland zijn in elk geval zeker niet auto-schuw.
Het ‘hier-mag-je-niet-met-je-sneeuwscooter-in’-verkeersbord is ook een bijzonder exemplaar. Voor de gemiddelde toerist waarschijnlijk minder relevant, maar we wilden hem je toch graag laten zien. (En we raden je aan om wél een keer een tour met een sneeuwscooter te boeken!)
Eentje die echt belangrijk is: het blauwe klavertje.
Zit je al een tijdje op een lange – ietwat saaie – autoweg en duikt dit bord ineens op? Zet dan je knipperlicht aan en neem de volgende afslag! Je zult dan beloond worden met een bezienswaardigheid. Vaak in de vorm van een waterval en lang niet altijd even bijzonder, maar het kan nooit kwaad om te kijken.
Tot zover de ‘leuke’ verkeersborden. Tijdens het autorijden in IJsland, zul je ook een aantal verkeersbroden tegenkomen die niet direct duidelijk zijn. Terwijl ze wel een belangrijke boodschap hebben.
Zie je bijvoorbeeld dit bord met een rode auto, dan nader je een plek waar veel ongelukken gebeuren. Je hoeft dus niet per se bang te zijn dat je hier van de weg kunt raken. Ook om een andere reden kan extra oplettendheid hier gewenst zijn.
Buiten Reykjavik kom je veel ‘blinde heuvels’ tegen. Door die relatief steile en korte heuvels is het moeilijk om tegenliggers te zien aankomen. Haal dus zeker geen andere voertuigen in als je dit verkeersbord ziet.
Het laatste verkeersbord dat wat ons betreft het vermelden waard is, spreekt eigenlijk voor zich. IJsland zit vol met wegversmallingen, die soms behoorlijk onverwachts opduiken. Het zijn bijna altijd (korte) bruggen waar maar één auto tegelijkertijd overheen kan. De voorrangsregel is simpel: wie het eerst bij de wegversmalling is, heeft voorrang.
Tankstations
In en rondom Reykjavik vind je meer dan genoeg tankstations. Zodra je de hoofdstad verlaat, worden ze schaarser. Vaak zit er een tankstation bij elk dorp van enige grootte, maar die kunnen – zeker in het oosten – zomaar een paar honderd kilometer uit elkaar liggen.
Tijdens een roadtrip door IJsland is het dus verstandig om op tijd te tanken. Veel tankstations zijn onbemand, maar prima te bedienen als je een creditcard gebruikt.
Bemande tankstations verkopen vaak snacks of hebben zelfs een kleine supermarkt. Geen overbodige luxe, want je kunt soms lang op de weg zitten zonder een restaurant of supermarkt tegen te komen. Wij zorgden dus altijd voor een goede voorraad eten en drinken in de auto.
Extreem hoge boetes
De wegen in IJsland kunnen best gevaarlijk zijn. Waarschijnlijk hanteren ze er daarom – voor onze begrippen – extreem hoge boetes. Een snelheidsovertreding kost omgerekend minimaal 110 euro en kan oplopen tot maar liefst 650 euro.
Rijden onder invloed is altijd een slecht plan, maar in IJsland zijn ze onverbiddelijk. Het kost je omgerekend tussen de 500 en 1.100 euro plus een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Hoewel je ze weinig ziet, wil je zeker geen ruzie hebben met de verkeerspolitie van IJsland. Wij werden aan de kant gezet door een strenge agent, omdat je volgens hem niet mag inhalen als je kunt zien dat er een tegenligger aankomt. (Je kunt tijdens het autorijden in IJsland soms héél ver vooruit kijken.) Na een controle van ons rijbewijs kwamen we er gelukkig met een waarschuwing van af.
Parkeren
In Reykjavik moet je op de meeste plekken betalen om te parkeren. Daarvoor gebruik je de parkeerautomaten op straat, die vaak ook bankpassen accepteren.
Buiten de hoofdstad kun je meestal gratis parkeren. Zelfs bij populaire bezienswaardigheden zet je vaak kosteloos je auto neer. Zo konden we bij alle stops van de Golden Circle gratis onze auto parkeren. Opvallend genoeg kwamen we tijdens onze vakantie één waterval tegen waar je wél moest betalen om je auto te stallen.
Welke auto heb ik nodig in IJsland?
Wij hadden verwacht dat we alleen maar auto’s met vierwielaandrijving zouden zien, maar dat bleek niet het geval. Dat is ook niet zo gek, want op heel veel plekken kun je prima met een gewone stadsauto komen.
Welke auto je het best kunt huren, hangt dus af van de route die je gaat rijden. Blijf je alleen maar in en rondom Reykjavik, dan is een gewone auto prima. Ben je van plan om meer van IJsland te ontdekken (wat wij aanraden), dan is een 4×4 een verstandige keuze.
Sommige wegen die wij hebben afgelegd, hadden we met een stadsauto liever niet gereden. Rijden over de onverharde wegen kan misschien prima met een gewone auto, het rijdt een stuk comfortabeler in een wat groter auto met vierwielaandrijving. En zonder onze 4×4 hadden we nooit de gletsjervulkaan kunnen beklimmen.
Autoverzekeringen
Welke auto je ook kiest, zorg ervoor dat je de juiste verzekeringen afsluit. Lokale verhuurmaatschappijen bieden bijzondere opties aan: van speciale verzekeringen voor schade door rukwinden tot het oversteken van een rivier. Dat klinkt overbodig, maar is het lang niet altijd. Behalve als er een hoog eigen risico aan kleeft natuurlijk.
Een verzekering die je in elk geval nodig hebt, is er eentje tegen steenslag. Wij hoorden héél vaak steentjes (soms stenen) tegen de onderkant en voorkant van onze huurauto ketsen.
Om zorgeloos te kunnen reizen, boeken wij onze auto altijd bij Rentalcars met hun eigen all-risk verzekering. Je hoeft dan ter plekke geen verzekering meer af te sluiten. Eventueel schade die de verhuurmaatschappij in rekening brengt, wordt dan vergoed door Rentalcars.
Mooiste routes door IJsland
Avontuurlijke types rijden vanuit Reykjavik gewoon ringweg (#1) af. Die loopt namelijk in een cirkel over het hele eiland. Dat klinkt misschien als een makkelijk antwoord, maar op die manier kom je wel langs praktisch alle bezienswaardigheden.
Als je daar de tijd niet voor hebt, raden we je aan om in elk geval de Golden Circle-route te rijden. Met Reykjavik als uitvalsbasis is dat goed te doen in een dag, al kun je er ook meer dagen voor uittrekken.
Een andere mooie route die je prima in een dag kunt rijden, is die over het schiereiland Snaefellsnes. Dat wordt ook wel ‘IJsland in het klein’ genoemd, omdat je er veel verschillende landschappen en bezienswaardigheden ziet.
Wil je de bewoonde wereld écht ontvluchten? Dan moet je naar het mooiste gletsjermeer van IJsland. Jökulsárlón ligt op zo’n 5 uur rijden van de hoofdstad, maar is de lange rit meer dan waard. Hier zie je grote blokken ijs langzaam richting de zee glijden. Wat ons betreft het indrukwekkendste natuurverschijnsel dat we in IJsland gezien hebben.
Wat is jouw ervaring met autorijden in IJsland?
We zijn benieuwd hoe jij autorijden in IJsland ervaren hebt. Deel hieronder dus vooral je tips of favoriete routes. En laat het gerust weten als je een vraag hebt die we nog niet beantwoord hebben.