Met meer dan zevenduizend eilanden moet je haast wel een rondreis door de Filipijnen maken. Het land heeft zeer uiteenlopende landschappen. Van indrukwekkende rijstvelden tot grillige rotsformaties: stuk voor stuk adembenemend. Met de juiste reisroute kun je in 3 weken tijd de mooiste plekken in de Filipijnen bezoeken.
Dit is onze favoriete route door de Filipijnen
Hieronder zie je de reisroute die wij in de Filipijnen hebben afgelegd. Wij deden daar drie weken over en dat voelde niet gehaast. De route is een goede mix tussen cultuur en ontspanning.
We hebben alle hotels en vluchten zelf geboekt. In dit artikel lees je precies waar we sliepen (en hoe lang), zodat je dezelfde reis kunt maken. Uiteraard kun je plekken overslaan, ergens langer blijven of andere hotels kiezen.
Onze favoriete rondreis ziet er als volgt uit: Manilla (1 nacht), Banaue (2 nachten), Cebu (4 nachten), Bohol (dagtrip vanuit Cebu), El Nido (6 nachten), eilanden-excursie (2 nachten), Coron (4 nachten), Manilla (2 nachten).
1. Manilla
Onze reis begint in de hoofdstad Manilla. Een drukke stad die tijdens de telling in 2015 bijna 1,8 miljoen inwoners telde. Chaotisch verkeer, hoge gebouwen en veel bedrijvigheid. Tijdens de taxi-rit van het vliegveld naar ons hotel weten we niet waar we moeten kijken.
We slapen één nacht in het Edsa Shangri-La. Een ideaal hotel om even bij te komen van de lange vlucht. Het hotelaanbod in Manilla is gigantisch, dus je kunt er voor relatief weinig geld bijzonder luxe overnachten.
2. Banaue
De volgende ochtend staan we slaperig te wachten voor ons hotel. We worden opgepikt door een busje dat ons in zo’n 9 uur (!!) naar Banaue brengt. Daar vind je namelijk de mooiste rijstvelden van de Filipijnen (en misschien wel van de hele wereld).
Deze rijstvelden staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De terrassen zijn tegen de bergen aangelegd met in totaal zo’n 1.100 meter hoogteverschil. Dat doet denken aan een groen amfitheater en het is heel bijzonder om daar doorheen te lopen.
Aangezien je een hele dag kunt uittrekken voor de rijstvelden en nabijgelegen waterval, slapen we 2 nachten in Banaue. Onze traditionele hotelkamer blijkt in de praktijk meer een boomhut te zijn. Het beperkte aantal hotels zit hier snel vol.
Na het zien van deze rijstvelden moeten we exact dezelfde weg terug. Dat kost dus best wat reistijd. Je zou deze stop daarom kunnen overslaan en direct doorgaan naar de volgende bestemming. Toch vonden wij het alle moeite meer dan waard. Het is ook mogelijk om met een nachtbus naar Banaue af te reizen. Dat scheelt tijd en kosten.
3. Cebu
Vanaf het vliegveld in Manilla nemen we een binnenlandse vlucht naar Cebu. Nog zo’n grote stad die tijdens de laatste telling bijna een miljoen inwoners had. Cebu staat niet bekend om zijn schoonheid, maar is een perfecte uitvalsbasis voor een aantal mooie uitstapjes.
Het is middernacht geweest als we inchecken in ons hotel. De lobby is uitgestorven, maar drie Filipijnen staan ons vrolijk neuriënd op te wachten. We bestellen een pizza op onze hotelkamer en reserveren een spotgoedkope massage voor de volgende dag. De rijstvelden hebben hun tol geëist.
We slapen 4 nachten in Cebu, zodat we genoeg tijd hebben om te eilandhoppen en andere bezienswaardigheden te zien. Als je krap in de tijd zit, kun je hier ook prima een nacht minder slapen.
4. Bohol
Het eiland Bohol is vooral bekend door de Chocolate Hills: een ontelbaar aantal bijna-identieke heuvels. Vanuit Cebu boeken we een dagexcursie naar Bohol. Zo’n excursie heeft voor- en nadelen. Je ziet weliswaar de belangrijkste bezienswaardigheden, maar je maakt ook een paar suffe stops.
Je kunt er dus ook gewoon een taxi nemen of scooter huren. De wegen op Bohol zijn namelijk prima en de populaire stops worden duidelijk aangegeven.
5. El Nido
Vanuit Cebu vliegen we rechtstreeks op El Nido. Als we landen op het piepkleine vliegveld staan er geen taxi’s, maar tricycles op ons te wachten. Wonderbaarlijk genoeg lukt het de chauffeur om ons én alle bagage in zijn omgebouwde motor mee te nemen.
We blijven hier in totaal 6 nachten en dat is zeker niet te lang. El Nido is namelijk een geweldige plek, waar een ontspannen sfeer hangt. Het aantal toeristen neemt elk jaar toe, maar toch voelt het hier nog authentiek aan.
Hoewel El Nido een toffe zipline heeft, zijn de ABCD-tours het échte hoogtepunt. Die brengen je namelijk naar prachtige onbewoonde eilanden. Of tropische stranden. En vergeet ook zeker niet de waanzinnige lagunes. Als je niet minimaal één tour hebt gedaan (A en C zijn het populairst), ben je niet in El Nido geweest!
Tijdens ons verblijf in El Nido slapen we in verschillende hotels. De eerste 4 nachten brengen we door in het Bayview Hotel, op loopafstand van het populaire Las Cabañas Beach. Daarna slapen we 2 nachten in het luxe Vellago Resort. Dat ligt aan het beroemde Seven Commando’s Beach.
6. Eilandhoppen tussen El Nido en Coron
We zouden nu voor een paar tientjes met de veerboot naar Coron kunnen gaan. Lekker snel en goedkoop, maar dan missen we héél veel mooie plekken.
Daarom boekten we (enkele weken vóór onze vakantie) de driedaagse excursie van Buhay Isla. Die brengt ons ook naar Coron, maar stopt onderweg bij stranden, eilanden, grotten en snorkelplekken.
De excursie wordt ook wel de Expeditie Robinson-ervaring genoemd. Niet alleen omdat op sommige stranden de tv-serie is opgenomen, maar ook omdat je zelf een beetje aan het overleven bent. Je hebt namelijk geen stroom en de slaapplekken zijn eenvoudig. Maar er wordt wel constant heerlijk voor je gekookt. Al met al een onvergetelijke ervaring!
7. Coron
Het wordt langzaam donker als we de haven van Coron naderen. Bij gebrek aan moderne apparatuur, staan twee bemanningsleden druk wijzend op de voorkant van onze boot. De kapitein maneuvreert het schip vakkundig langs rotsen, koraal en andere bootjes.
We slapen de eerste nacht in een mooi hotel in de haven. Na een heerlijke douche bestellen we een glas wijn in het restaurant. Twee dingen die we de afgelopen dagen toch een beetje gemist hebben.
De volgende ochtend brengt het hotel ons per boot naar het Coron Island Resort & Spa. Daar zitten we 3 nachten om vooral te ontspannen. Het is bovendien een prima uitvalsbasis om de prachtige omgeving te zien. Een dagexcursie naar de Kayangan Lake, Barracuda Lake, Twin Lagoon en Siete Pecados is eigenlijk verplichte kost.
8. Manilla
Onze rondreis zit er bijna op als we vanaf de luchthaven van Coron terug naar Manilla vliegen. Daar slapen we 2 nachten. Dat voelt een beetje omslachtig – we zijn immers al in Manilla geweest – maar is sterk aan te raden. Slechte weersomstandigheden kunnen er namelijk zomaar voor zorgen dat je binnenlandse vlucht een dag vertraagd is.
Met onze luchtige kleding en backpacks vallen we behoorlijk uit de toon als we het sjieke Raffles Makati binnenstappen. In de lobby zitten voornamelijk mannen in pak achter hun laptop. Hoewel het voelt alsof we de dresscode-instructies hebben gemist, nodigt de vriendelijke receptioniste ons uit voor een Afternoon Tea. Gratis, want we slapen in het beste hotel van Manilla.
Onze mond valt open als we de hotelkamer zien. Die heeft meerdere zitgedeeltes, een zeer ruime badkamer en een prachtig uitzicht. Dit is geen hotelkamer, dit is een appartement! Als een medewerker vraagt of hij onze backpacks moet uitpakken staan we perplex. Dat kunnen we zelf wel, maar de gratis cocktails slaan we niet af.
Controleer het reisadvies
Sommige delen van de Filipijnen worden als onveilig beschouwd. Bijvoorbeeld vanwege de kans op terroristische aanslagen of ontvoeringen.
Bij het plannen van onze reis hebben we rekening gehouden met het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. We hebben bewust geen plekken bezocht die het advies ‘niet reizen’ of ‘alleen noodzakelijke reizen’ krijgen. Controleer voor de zekerheid het reisadvies voordat je op vakantie gaat.
Wij voelden ons tijdens onze vakantie bijzonder veilig en hebben geen incidenten meegemaakt.
Beste reistijd voor de Filipijnen
De meeste mensen bezoeken de Filipijnen in het droge seizoen. Dat is ongeveer tussen november en juni. Dit zijn vanzelfsprekend ook de drukste maanden. Onze reis door de Filipijnen vond plaats in maart en dat was ideaal: prachtig weer en niet extreem druk.
In het regenseizoen – tussen juli en oktober – is het rustiger en zijn de prijzen lager. Het regent dan vaak erg hard in korte tijd, dus het is zeker niet de hele dag slecht weer.
Hoi,
Wat een gave reis zeg:-).
ik zal alle tips opschrijven..
Vraagje als ik land in manilla.. kan je ook jullie hotel
benoemen waar je verbleef. ziet er prachtig uit. Is dat vlak bij het vliegveld ?
Grt sarah van velzen
Bedankt voor je leuke reactie, Sarah! De hotels waar wij sliepen staan – inclusief linkjes – ook in het artikel hierboven. We sliepen de eerste nacht in Edsa Shangri-La en de laatste nacht in Raffles Makati. Beide hotels liggen relatief dichtbij het vliegveld (zo’n 20 minuten rijden), maar houd er rekening mee dat het verkeer in Manilla tijdens de spits vrij druk kan zijn. Mooie reis alvast!