Dit moet je weten over de rijstvelden van Banaue

De rijstvelden van Banaue zijn adembenemend mooi. De ontelbare terrassen volgen de bergen, wat een spectaculair landschap oplevert. De mooiste rijstvelden vind je in de plaats Batad. Wij leggen uit hoe je daar komt en geven je handige tips voor een perfect verblijf.

Waar liggen de rijstvelden van Batad?

Sommige websites gebruiken de namen Banaue en Batad niet helemaal juist, wat nogal verwarrend is. Daarom eerst een korte aardrijkskundeles.

Op het grootste eiland van de Filipijnen – Luzon genaamd – ligt de provincie Ifugao. Daar vind je de gemeente Banaue, waar een hoop mooie rijstvelden zijn. Voor de allermooiste moet je naar Batad: een plaats in de gemeente Banaue.

Hoe kom je in Banaue?

Helaas gaan er geen treinen of vliegtuigen naar Banaue. Tenzij je een helikopter hebt, zul je dus een lange autorit moeten afleggen. Vanaf de hoofdstad Manilla doe je daar zo’n 9 uur over. Dat is behoorlijk afzien, maar onvermijdelijk. Je wil deze rijstvelden namelijk écht niet missen.

Efficiënt en goedkoop met de bus

De bus brengt je het voordeligst van Manilla naar Banaue. Momenteel zijn er twee maatschappijen: Coda Lines en Ohayami Trans. (Bekijk de actuele vertrektijden en prijzen.) Het voordeel is dat de meeste bussen ’s nachts rijden en jij met een beetje mazzel kunt slapen. Houd er wel rekening mee dat de rit vaak langer duurt dan aangegeven.

Iets luxer via privévervoer

Wij kregen bij de gedachte aan zo’n bus al kramp in onze benen, dus besloten privévervoer te regelen. Dat is ruim tien keer duurder dan de bus, maar voor Nederlandse begrippen nog steeds een betaalbare taxirit.

Groot voordeel: je bepaalt zelf waar en wanneer je stopt. En als je een leuke chauffeur hebt, leer je onderweg ook nog wat van het land. Na mailcontact met verschillende vervoerders, bleken de prijzen overal min of meer gelijk te zijn. We boekten uiteindelijk een taxirit via ons hotel, maar dat kan ook gemakkelijk via deze website.

Hoe kom je vervolgens bij de rijstvelden van Batad?

Vanaf verschillende plekken in Banaue rijden er jeepney’s naar de rijstvelden van Batad. Dat zijn oude militaire voertuigen die de Verenigde Staten hier na de Tweede Wereldoorlog achterlieten. Inmiddels zijn het bussen die er – door de kleurrijke beschilderingen – uitzien als rijdende kunstwerken.

Je kunt ook een tricycle aanhouden. Deze omgebouwde motorfietsen worden in de Filipijnen vaak gebruikt als taxi. Vraag of de chauffeur je afzet bij Batad Saddle: dichter dan dat punt kunnen voertuigen niet bij de rijstvelden komen.

Vanaf daar is het zo’n 45 minuten bergafwaarts wandelen naar de rijstvelden. Grote kans dat lokale gidsen aan het begin van de afdaling hun diensten aanbieden. Dat is geen overbodige luxe. Een gids kan je veel over de rijstvelden vertellen én je de mooie plekken laten zien.

Sommige hotels buiten Batad bieden excursies met een gids en vervoer aan. Dat is meestal iets duurder, maar dan hoef je helemaal nergens over na te denken.

Wat maakt de rijstvelden van Batad zo bijzonder?

De rijstvelden van Batad staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Al meer dan 2.000 jaar wordt op deze manier rijst verbouwd. In een totaal afgelegen gebied zijn de terrassen maar liefst 1.100 meter hoog aangelegd.

Alleen al die gedachte maakt dit een bijzondere plek. Dat slechts tientallen huizen worden ingesloten door een amfitheater van rijstvelden, ziet er ook nog eens spectaculair uit.

Waar moet je rekening mee houden?

De wandeling naar en door de rijstvelden van Batad is zwaar. Bereid je voor op stijle ongelijke trappen en smalle wandelpaden langs metershoge afgronden. Trek goede sportschoenen aan waar je niet aan gehecht bent, want de kans is groot dat je in een modderig rijstveld stapt. (Tot hilariteit van je gids en alle voorbijgangers.)

Onderweg kom je kleine winkeltjes tegen, waar je water en snacks kunt kopen. Die zijn uiteraard iets duurder dan elders in de Filipijnen. Neem dus genoeg contant geld mee, want creditcards worden niet geaccepteerd. Waarschijnlijk omdat er in dit gebied vrijwel geen mobiel bereik is.

Vergeet je gids niet naar de verborgen waterval te vragen. Dat is een stevige afdaling – en daarna een flinke klim terug omhoog – maar de moeite meer dan waard.

Wil je weinig andere toeristen tegenkomen, bezoek de rijstvelden van Batad dan vroeg in de ochtend. Dan is het bovendien een stuk koeler.

Waar kun je het best slapen?

Hoewel er meerdere hotels in Batad zitten, raden wij het af om daar een kamer te boeken. Die zitten namelijk allemaal langs de wandelroute naar de rijstvelden. Je zult al je bagage dan dus moeten meedragen, wat ongelofelijk zwaar is.

Wij adviseren je daarom een hotel in een van de andere steden in Banaue te boeken. Bij een gebrek aan luxe hotels, sliepen wij in Hiwang Native House Inn. Dan maar helemaal back to basic. Dit hotel heeft namelijk alleen traditionele kamers, wat in feite neerkomt op een boomhut.

Hoewel je kamer dus heel eenvoudig is, heb je wel een eigen douche en toilet op loopafstand. De twee nachten in dit verblijf voelden als kamperen, terwijl we daar niet echt fan van zijn. Toch maakten het uitzicht en een thermoskan oploskoffie de ietwat oncomfortabel nacht meer dan goed.

Wat is de beste reistijd?

De rijstvelden hebben helaas niet het hele jaar door een mooie groene kleur. De kans dat je ze zo aantreft, is tussen maart en juni het grootst. In juli en augustus kleuren de terrassen goudbruin om vervolgens – na de oogst – in een bruine modderpoel te veranderen.

Houd er rekening mee dat het regenseizoen in juli begint en meestal tot januari aanhoudt. In die periode kunnen de rijstvelden erg modderig worden en zelfs verschuiven. Een wandeling door deze rijstvelden kan dan gevaarlijk zijn.

avatar