El Nido: 8 handige tips voor een perfect verblijf

El Nido is een van de populairste bestemmingen van de provincie Palawan. Het heeft een bruisend stadje, prima restaurants en hippe beach clubs. Maar de belangrijkste reden om El Nido te bezoeken, is de prachtige omgeving. Je vindt er namelijk bijzondere eilanden, verborgen stranden en indrukwekkende lagunes. Wij geven je handige tips voor een perfect verblijf.

1. El Nido heeft gewoon een vliegveld

Veel toeristen vliegen naar Puerto Princessa, terwijl dat ruim 200 kilometer van El Nido verwijderd is. Eenmaal geland moet je dan dus nog zo’n 6 uur met een bus reizen. (Check hier de actuele tijden en prijzen.) Terwijl El Nido gewoon een eigen vliegveld heeft.

Dat is weliswaar een erg klein vliegveld waar – op het moment van schrijven – alleen AirSWIFT op vliegt. Die luchtvaartmaatschappij is relatief duur, maar vrij luxe. En het scheelt je dus een hoop reistijd.

2. Er rijden bijna alleen maar tricycles

Je ziet in El Nido zelden auto’s rijden. Verwacht dus niet dat je een reguliere taxi kunt aanhouden. Gelukkig rijden er wel veel tricycles: omgebouwde motoren met een dak en zijspan, waar je net met z’n tweeën in past. (Al zagen wij er soms complete Filipijnse families mét boodschappen in.)

De chauffeurs van dit vervoersmiddel staan op populaire toeristische locaties. En je kunt ze natuurlijk ook gewoon aanhouden als ze langsrijden. De prijzen voor een ritje zijn relatief hoog en bijna niet onderhandelbaar. Toch is het voor Nederlandse begrippen goed betaalbaar.

3. Je vindt er vrij veel hotels

El Nido is in een paar jaar tijd een stuk toeristischer geworden. En nog steeds worden er nieuwe hotels gebouwd. Vooral in en rond het centrum zitten veel betaalbare hotels en hostels. Je kunt dus redelijk last-minute nog een kamer vinden. Wil je iets meer luxe, dan is het aanbod wat beperkter. Het is dan dus slim om op tijd te boeken.

Wij sliepen vier nachten in het El Nido Bayview Hotel. Een prima hotel met schone ruime kamers en uitzicht op zee. Je kunt bovendien lopend naar het populaire Las Cabañas Beach. Daardoor staan er altijd tricycles voor het hotel, die je in tien minuten naar het centrum kunnen brengen.

4. Je moet écht een van de ABCD-tours boeken

Of meerdere, als je de tijd hebt. De ABCD-tours brengen je namelijk naar prachtige onbewoonde eilanden, tropische stranden, verborgen grotten en waanzinnige lagunes.

Elke tour (A, B, C of D) heeft een ander programma dat bij alle aanbieders hetzelfde is. Het maakt dus weinig uit waar je de tour boekt. De populairste excursies zijn A en C. Sommige bedrijven bieden ook een combinatie van meerdere tours aan. Handig als je weinig tijd hebt.

5. Bezoek twee keer het centrum

Eerlijk is eerlijk, het centum van El Nido stelt weinig voor. Het is vrij klein en heeft veel (dezelfde soort) toeristische winkels. Toch is het leuk om er twee keer doorheen te lopen: overdag en ’s avonds. Na zonsondergang is het een bruisende plek dankzij de kroegen en restaurants.

6. De zonsondergang is prachtig

El Nido heeft de allermooiste zonsondergang! Althans, dat vinden de locals waarschijnlijk. Toch is het de moeite waard om zeker één keer de zon in zee te zien zakken. Veel mensen doen dat zittend in het zand op Las Cabañas Beach.

Een andere goede plek is de República Sunset Bar, waar ze ook lekkere tapas serveren. Wil je een plekje met uitzicht, kom dan zeker een uur voor zonsondergang. Dat kan even afzien zijn, want de zon is dan nog behoorlijk fel. Gelukkig verlicht sangria de pijn en wordt het wachten uiteindelijk goed beloond.

7. El Nido heeft een toffe zipline

Als je geen hoogtevrees hebt, is ziplinen in El Nido een geweldige ervaring. Je zoeft dan namelijk over zee naar een schiereiland. Hoewel de zipline maar liefst 750 meter lang is, ben je maar een minuut in de lucht. (Dat is wel een hele prettige minuut.)

Je vindt de El Nido Zipline in de buurt van Las Cabañas Beach. Al kun je het beste een tricycle aanhouden, omdat je een stuk bergopwaarts moet.

8. De leukste beach clubs vind je op Las Cabañas Beach

Dat is natuurlijk onze subjectieve mening, want er zijn veel meer beach clubs in El Nido. Toch is het strand van Las Cabañas Beach (oorspronkelijk: Maremegmeg Beach) écht een bezoekje waard.

Onderaan de stijle strap die je naar het strand brengt, zit direct een relaxed barretje met simpele plastic stoelen op het strand. Laat je niet misleiden door de eenvoud, want de cocktails en snacks zijn prima. Loop iets verder door voor een Instagram-waardige beach club. Daar serveren ze niet alleen heerlijke cocktails, maar kun je ook lekker eten met je voeten in het zand.

avatar