Eilandhoppen in Cebu

Een dagje uitwaaien op zee is altijd een goed plan. Helemaal als je onderweg op onbewoonde eilanden stopt. Daarom besloten wij te eilandhoppen in Cebu. De dag bestond uit snorkelen, mooie stranden en lekker eten. Je leest hieronder ons praktische reisverslag.

Eerst naar Lapu Lapu

Onze excursie (georganiseerd door Cebu Island Tours) begint in de haven van Mactan. Dat is een eiland naast Cebu. De taxirit van ons hotel naar de haven blijkt iets langer te duren dan gepland. Het is namelijk druk onderweg en het lijkt alsof iedereen ineens van Cebu naar Mactan wil. Dat er slechts twee bruggen het water oversteken, helpt ook niet mee. Gelukkig hebben we een privé-excursie geboekt en staat de gids ons vrolijk lachend op te wachten als we te laat aankomen op de afgesproken plek.

Overigens zijn er ook vergelijkbare excursies mét transfer vanaf je hotel in Cebu City. Dat scheelt een taxirit en je hoeft niet bang te zijn dat je te laat komt.

Enorme boot

We voelen ons bijna bezwaard als we de enorme boot zien waarmee we gaan varen. Bovendien gaat er welgeteld vijf man bemanning met ons tweeën mee. Stuk voor stuk ontzettend vriendelijke Filipino’s. Later wordt duidelijk dat iedereen een eigen taak heeft: gids, kok, snorkelexpert en kapitein. Het oudste bemanningslid blijkt de eigenaar van het schip te zijn en doet verder vrij weinig.

In de buurt van Cebu zijn veel mooie kleine eilanden. Wij bezoeken tijdens onze excursie de eilanden Gilutungan, Sulpa en Olango.

Heerlijke stranden

De stranden zijn heerlijk en zien er nog beter uit door het heldere water. Ideaal dus om even af te koelen in de branding. Helaas meren er steeds meer bootjes aan: deze eilanden zijn duidelijk populaire toeristische attracties. Wil je andere toeristen vermijden, zorg dan dat je vroeg op pad gaat.

Barbecue op de boot

Rond het middaguur verraadt een barbecue-lucht dat we gaan eten. Op het menu staan onder meer vis en kip, die gewoon op de boot gegrild worden. De lunch bestaat daarnaast uit varken, rijst, bijzonder schelpdieren en vers fruit. Zeer uitgebreid dus!

Heel veel vissen

Tijdens het eilandhoppen rond Cebu maken we meerdere snorkel-stops. Het koraal is mooi, maar we hebben op mooiere plekken gesnorkeld in de Filipijnen. Wel komen we veel verschillende vissen tegen. Waarschijnlijk omdat onze snorkel-expert de vissen voert met gekookte rijst. Dat voelt toch een beetje anti.

Ook tijdens het snorkelen kom je veel toeristen tegen. Dat is vooral storend als ze eigenlijk helemaal niet kunnen zwemmen en met hun flippers spastisch tegen je aanschoppen.

Luxe snack: verse zee-egels

In dure restaurants betaal je er de hoofdprijs voor, maar onze gids vist ze gratis uit het water: zee-egels. Deze stekelige dieren zien er absoluut niet smakelijk uit. Met een soort lange vork worden ze één voor één van de bodem van de zee geprikt.

Als onze gids weer boven water komt, zit zijn net vol met zwarte stekelige ballen. Hij schudt een paar keer, zodat de meeste stekels in zee vallen. Vervolgens snijdt hij de zee-egels doormidden, wast hij het zand eruit en geeft hij ons een lepel. Hoewel de glibberige oranje substantie even wennen is, smaakt het best wel lekker. Verser dan dit kun je een zeedier bovendien niet eten.

Ook eilandhoppen in Cebu?

Een dagje eilandhoppen in Cebu kunnen we van harte aanbevelen. Mits je door de – soms grote hoeveelheid – andere toeristen kunt prikken. Je vindt rond Cebu veel verschillende aanbieders van deze excursie, die daar allemaal ongeveer hetzelfde tarief voor vragen. Je kunt deze excursie natuurlijk ook online boeken.

avatar