Onbewoonde eilanden verkennen, vers gevangen vis eten en slapen in een hutje. En dat allemaal zonder stroom of internetverbinding. Het klinkt als een aflevering van Expeditie Robinson, maar is – in veel te weinig woorden – hoe het eilandhoppen met Buhay Isla eruitziet. Een ietwat primitieve, maar onvergetelijke reis door de Filipijnen.
De beste manier om van El Nido naar Coron te reizen
Wie alles uit zijn vakantie in de Filipijnen wil halen, bezoekt zowel El Nido als Coron. Een veerboot brengt je voor een paar tientjes van het ene naar het andere eiland. Praktisch en goedkoop, maar je mist dan héél veel mooie plekken.
Wat ons betreft zijn de expedities van Buhay Isla de beste manier om van El Nido naar Coron te reizen. Of van Coron naar El Nido, natuurlijk. Je vaart dan langs prachtige eilanden, stranden, grotten en snorkelplekken. Er wordt uitgebreid voor je gekookt en ‘s nachts slaap je in een hutje van bamboe.
Vriendelijke bemanning
Onze driedaagse excursie begint op Seven Commando’s Beach in El Nido. Daar bevindt zich het luxe Vellago Resort, waar we net twee nachten hebben geslapen. De bemanning van Buhay Isla is zo vriendelijk om ons bij het hotel op te pikken. Een van de voordelen van een privé excursie, die je voor een meerprijs kunt boeken.
We klimmen aan boord van de ruime boot en begroeten de bemanningsleden. Dat zijn er trouwens veel meer dan we hadden verwacht. Naast de kapitein, gaan er een gids, visser, kok en snorkel-expert mee. En iemand waarvan we niet precies weten wat zijn functie is. Het zijn allemaal ontzettend aardige Filipijnen.
Prachtige eilanden
We zijn nog maar net onderweg als we thee en zelfgebakken koekjes krijgen aangeboden. Daarna stoppen we op prachtige plekken. Vaak met hoge kalkstenen rotsen, felgroene beplanting en fijne zandstranden. Het water lijkt elke stop helderder te worden.
Een van de eilanden is ooit gebruikt voor de opnames van Expeditie Robinson (te zien op de foto hierboven en -onder). Vrijwel alle stranden en eilanden zijn verlaten als wij er aanmeren. Het is soms onwerkelijk om helemaal alleen op zulke bijzondere plekken te zijn.
Uitgebreide lunch
Aan boord van de boot zijn ook twee kano’s. Daarmee worden we naar het vaste land gebracht als dat te ver is om te zwemmen. We kunnen er bovendien gebruik van maken als we zelf een stukje willen peddelen. Bijvoorbeeld door een van de mooie lagunes.
Als we daarna weer bij de boot aankomen, staat er een uitgebreide lunch op ons te wachten. Die is elke dag anders, maar bestaat altijd uit fruit, rijst, vis, vlees en groenten.
Vergeet elke vorm van luxe
Voordat de zon ondergaat, bereiken we onze slaapplek. Hier hebben we het meest tegenop gezien, want we kamperen eigenlijk nooit. Hoewel er wel een wc is, moet je (zoals vaker in de Filipijnen) met een emmertje doorspoelen. De douche bestaat uit een grote ton met water, waarmee je jezelf kunt wassen.
Als we de deur van onze hut openen, zien we een tweepersoons matras met klamboe. We kunnen er nét staan, maar horen het bamboe kraken onder onze voeten. Het uitzicht door het kleine luikje is daarentegen onbetaalbaar.
Ook ‘s avonds wordt er uitgebreid voor ons gekookt. We eten op het strand, tussen de brandende fakkels. Daarna proosten we met rum en cola op een geslaagde eerste dag.
Verse vis
Na een stevig ontbijt staat de kapitein ons vrolijk zwaaiend op te wachten op zijn schip. Hij laat enthousiast een koelbox zien. Daarin zit een aantal inktvissen, dat vannacht in een val is gezwommen. De kok maakt er later die dag heerlijke gefrituurde inktvisringen van.
Ook vandaag bezoeken we prachtige stranden en snorkel-locaties. Tussen de stops door is het lekker uitwaaien op zee. Totdat er ineens paniek ontstaat.
Achterop de boot klinkt luid geschreeuw. De kapitein stopt met varen en de bemanning rent naar achteren. Wij moeten ook komen. Een beetje verward door het glimlachende gezicht van de kapitein, haasten we ons naar de achterkant van de boot. Daar staat de visser vakkundig een vislijn naar zich toe te trekken. Hij had tijdens het varen een lijntje uitgegooid, waar een flinke vis zijn tanden in heeft gezet.
Als de maaltijd aan boord is, gaat de visser slapen. Zijn werk zit erop voor vandaag.
Vissersdorp
Bijzonder is de stop bij Calibangbangan, een klein eiland waar de inwoners vooral leven van de visvangst. We lopen met onze gids langs de relatief moderne huizen en bezoeken een scholencomplex.
De bewoners van dit eiland zijn ongelofelijk gastvrij en laten ons graag hun zongedroogde inktvis proeven. Een lokale lekkernij, die vooral erg zout smaakt. Blijkbaar hebben we nog niet genoeg eten voor vanavond, want de crew van Buhay Isla gebruikt deze stop om vis in te kopen.
Tweede slaapplek
We zijn behoorlijk opgelucht als we op onze tweede slaapplek aankomen. Die ziet er namelijk een stuk moderner uit. Goed, de hutjes zijn nog steeds van bamboe, maar ze ogen steviger. En we kunnen er gemakkelijk in staan.
Hoewel de keuken hier moderner is, weigert de kok er te koken. Hij gebruikt liever de eenvoudige apparatuur op het schip. Dat ziet onze gids helemaal niet zitten, want dan moet al het eten met een kano opgehaald worden. Het feit dat de kok nog niet zo lang voor Buhay Isla werkt, is onbelangrijk. Hij is namelijk ouder en iemands leeftijd is hier belangrijk. Een uur later stapt onze gids dus in de kano.
Wilde zee
De derde (en laatste) dag leggen we de meeste kilometers af. Waar we voorheen vrij dicht langs eilanden voeren, zitten we nu flinke stukken op open water. En dan gaan het er soms best wild aan toe.
Gelukkig zorgt de bemanning ervoor dat we relatief comfortabel en droog zitten. Geen overbodige luxe, want de golven slaan af en toe enthousiast neer op het dek. Hoewel wij er niet zeeziek van worden, kunnen we ons voorstellen dat sommige mensen hier minder goed tegen kunnen.
Van een rots springen
Een van de laatste stops is een rotsformatie waar je vanaf kunt springen. Via een touw klim je gemakkelijk de rots op. Althans, het ziet er gemakkelijk uit als de gids het voordoet. In werkelijkheid is het een verraderlijke klim, waarbij waterschoenen goed van pas komen.
Toch is het de moeite meer dan waard, want het geeft een ongelofelijke kick om vanaf die hoogte in zee te springen.
Nadat we zijn aangekomen in de haven van Coron, helpt de crew ons met de bagage. Ze regelen zelfs een taxirit naar ons hotel en onderhandelen een belachelijk goede prijs.
Handig om mee te nemen
Voorafgaand aan de excursie ontvang je een e-mail met belangrijke informatie. Daarin staat ook een lijst met spullen die je waarschijnlijk nodig zult hebben. Niet alles op die lijst bleek even noodzakelijk.
Wij raden aan om de volgende spullen absoluut mee te nemen:
- Anti-insectenspray (deet) tegen de muggen ‘s nachts
- Drybag zodat je elektronica altijd droog blijft
- Handdoeken om na het zwemmen en douchen af te drogen
- Powerbank aangezien er nergens stroom is
- Regenjas (opvouwbaar) die je hopelijk niet nodig hebt
- Toiletartikelen zoals tandpasta en shampoo
- Waterfles die je aan boord kunt vullen met drinkwater
- Waterschoenen zodat je altijd gemakkelijk de zee in kunt
- Zaklamp (of die op je telefoon) want er is ‘s nachts geen licht
- Zonnebrandcrème, tenzij je eruit wil zien als een kreeft
Het is handig om de spullen die je tijdens de excursie nodig hebt, in een aparte (kleinere) tas te stoppen. De grotere bagage wordt namelijk veilig en droog opgeborgen in het laadruim van de boot. Daar kan de bemanning op zich nog wel bij, maar praktisch is het niet.
Zo boek je deze onvergetelijke excursie
Het is verstandig om deze excursie ver van te voren te boeken. Op de website van Buhay Isla vind je de data en beschikbaarheid. Je kunt ze het beste een mailtje sturen en een beetje geduld hebben. De kans is namelijk groot dat de crew op een eiland zonder fatsoenlijke internetverbinding zit.
Mooi verhaal! Lijkt me zo tof om te gaan! Maar op de een of andere manier krijg ik geen reactie op e-mails die ik verstuur! Hoe lang duurde het voordat jij een reactie terug kreeg?
Het was inderdaad erg lastig om contact te krijgen met Buhay Isla. Het bedrijf is niet zo groot, maar ontvangt heel veel aanvragen. Wij hebben enkele weken (!!) op een reactie moeten wachten. Volgens mij houden ze daarbij rekening met je vertrekdatum en worden er zelden mensen teleurgesteld. Al blijft het natuurlijk onhandig bij het plannen van je reis! Je kunt ze eventueel een privéberichtje op Facebook sturen als je reis wel erg dichtbij komt.
super gave ervaring lijkt me, dat wil ik ook!!
Ik ga ze direct mailen.
Hadden jullie het hotel bij aankomst in Coron zelf geboekt?
Leuk dat we je geïnspireerd hebben, Daffie! 🙂 We hebben het hotel in Coron zelf geboekt. Aangezien we pas aan het einde van de dag in Coron aankwamen, hadden we de hotelkamer al vóór onze reis gereserveerd. Hier vind je meer informatie over (hotels in) Coron: https://reismix.nl/filipijnen/coron/
Hi! Wat een gave ervaring lijkt mij dit! Zat je lang achter elkaar op de boot? Ik kan op zich een paar uur op een boot wel verdragen, als de zee een beetje rustig is. Met weinig stops, lange tijd op zee en hoge golven wordt het een ander verhaal. Ik wordt namelijk vrij snel zeeziek 🙁 Ben dus benieuwd hoelang je op de boot zat! Stopt hij vaak bij eilanden? Kun je er vaak af om even te zwemmen?
Het grootste gedeelte van de reis is dan waarschijnlijk goed vol te houden, Ellen. De boot stopt bij veel verschillende eilanden en je kunt er eigenlijk altijd af om even te zwemmen. Bovendien vaar je relatief dicht langs de eilanden, waardoor je amper last hebt van hoge golven. Alleen het laatste stukje (in ons geval: richting eindbestemming Coron) was een beetje afzien. Je vaart dan vrij lang – maximaal 4 uur, schat ik – aaneengesloten op open zee, waardoor de kans op hoge golven groot is. Anne wordt normaal gesproken ook snel zeeziek, maar had daar deze keer desondanks weinig… Lees verder »