Coron: tips en bezienswaardigheden

Coron is ongetwijfeld een van de mooiste plekken in de Filipijnen. Het is een gemeente én eiland in de provincie Palawan. Het eiland bestaat uit kalkstenen rotsen die volledig zijn begroeid met tropische bossen. Daarachter liggen zeven verborgen meren, waarvan er twee bezocht mogen worden door toeristen.

Wat wordt precies bedoeld met Coron?

De naam Coron is een beetje verwarrend, want die heeft verschillende betekenissen. Dat zullen we eerst toelichten, zodat je precies weet waar we het over hebben. (En waar je op moet letten als je een excursie of hotel gaat boeken.)

Om te beginnen is Coron een gemeente. Die bestaat uit de oostelijke helft van het eiland Busuanga en zo’n 50 kleine andere eilanden. Waaronder Coron Island, dat bekend staat om de prachtige meren. En om het nóg ingewikkelder te maken ligt Coron Town niet op Coron Island, maar op het oostelijke deel van Busuanga.

Kun je overnachten op Coron Island?

Hoewel Coron Island een populaire toeristische bestemming is, kun je het alleen per boot verkennen. Het eiland heeft nauwelijks wegen en is beperkt toegankelijk. Daarom slapen de meeste toeristen in Coron Town, dat op een half uur varen afstand ligt.

Zoek je een luxe hotel met een goede ligging? Dan raden we Two Seasons Bayside aan. Dat ligt aan de haven van Coron Town, dus je hebt zo een bootje naar Coron Island geregeld. Het hotel biedt zelf ook excursies aan, maar die zijn iets duurder dan gemiddeld.

Toch is het niet helemaal onmogelijk om op Coron Island te slapen. Een echte avonturier wordt waarschijnlijk heel vrolijk van deze eenvoudige hutjes op het strand. Of van dit drijvende hotel op steenworp afstand van Coron Island. Niet heel praktisch, maar wel bijzonder.

Bezienswaardigheden en excursies

In Coron vind je heel veel mooie plekken. De 6 populairste bezienswaardigheden vind je hieronder. Veel van deze plekken bezoek je ook tijdens een van de excursies die je in Coron Town kunt boeken.

1. Kayangan Lake & Barracuda Lake

Coron Island heeft zeven meren, die door de eilandbewoners heilig zijn verklaard. Twee van die meren kun je als toerist bezoeken: Kayangan Lake en Barracuda Lake (ook wel Luluyuan Lake genoemd).

Deze meren zijn erg populair, dus reken op veel toeristen. Hoe vroeger je gaat, hoe rustiger het is. In beide meren mag je zwemmen, mits je een zwemvest draagt. Die maatregel is ingegaan na een tragisch ongeluk waarbij twee toeristen verdronken. Je gids zorgt voor een zwemvest.

Barracuda Lake is een bijzondere duiklocatie. Vooral vanwege het koele zoete water en – dieper naar beneden – het warme zoute water. Wij hebben niet gedoken en vonden Kayangan Lake daarom iets mooier. De wandeling daar naartoe (zo’n 10 minuten via een trap) is bovendien bijzonder vanwege het prachtige uitzicht.

2. Twin Lagoon

Minstens zo indrukwekkend vonden we de Twin Lagoon. Al kwam dat vooral omdat we er hélemaal alleen waren. We bezochten deze laguna namelijk tijdens lunchtijd, wat enkel kan als je een privé excursie boekt.

De makkelijkste manier om hier te komen is via een gladde houten trap, door een smalle doorgang in de kalkstenen rotsen. Als het heldere water laag staat, kun je er ook onderdoor zwemmen. Eenmaal in de lagune ben je ineens opvallend klein. Althans, dat gevoel krijg je door de indrukwekkende hoge rotsen die je omringen.

3. Siete Pecados

‘Siete’ is Spaans voor zeven en verwijst volgens locals naar zeven kinderen die op een avond gingen zwemmen. Die kwamen niet meer thuis, dus werd de volgende dag een zoektocht gestart. De kinderen werden nooit gevonden, maar bewoners zagen tijdens het zoeken zeven nieuwe rotsformaties midden in zee staan. Dat moesten de verdwenen kinderen zijn, dachten ze.

Laat je niet afschrikken door deze – nogal lugubere – mythe. Siete Pecados is namelijk een prachtig snorkelgebied. Het water is ondiep en rond de kalkstenen rotsen is de biodiversiteit enorm! Je vindt hier dus veel verschillende vissen, koraal en andere zeedieren.

4. Japanse scheepswrakken

In Coron liggen meerdere Japanse scheepswrakken. Die zijn gezonken tijdens de Tweede Wereldoorlog en inmiddels populaire duikbestemmingen. Een deel van het Sangat Wreck ligt slechts 3 meter onder water, dus kun je zelfs snorkelend verkennen.

5. Mt. Tapyas

Even genoeg water gezien? Trotseer dan de Mt. Tapyas: een stijle klim die uit ruim 700 traptreden bestaat. Eenmaal boven vind je een groot wit kruis, de letters CORON in Hollywood-stijl en natuurlijk een waanzinnig uitzicht.

De traptreden beginnen in Coron Town, dus grote kans dat je er lopend naartoe kunt. Deze wandeling wil je niet midden op de dag doen, maar ’s ochtends vroeg of – nog beter – vlak voordat de zon ondergaat.

6. Maquinit Hot Springs

Na het beklimmen van de Mt. Tapyas kun je wel wat ontspanning gebruiken. Houd in Coron Town een tricycle aan en vraag naar Maquinit Hot Springs. Dan zit je een half uur later in een van de weinige warmwaterbronnen van de Filipijnen. En met warm bedoelen we eigenlijk heet.

Het zoute water is zo’n 40 graden Celsius en zou opgewarmd worden door een vulkaan. De warmwaterbron bestaat uit twee verdiepingen en de bodem is bedekt met stenen. Niet heel prettig voor je voeten, maar het voelt wel natuurlijk aan.

Hoe kom je in Coron?

Busuanga Island heeft een eigen vliegveld dat op 30 minuten afstand ligt van Coron Town. Vanaf de Filipijnse hoofdstad Manilla kun je dus een binnenlandse vlucht nemen.

Vanuit El Nido kun je ook de veerboot nemen. Al raden wij je aan om je reis in dat geval te combineren met deze fantastische excursie van Buhay Isla. Je vaart dan in meerdere dagen van El Nido naar Coron (of andersom) en stopt onderweg op prachtige plekken.

avatar