Cebu: tips, excursies & bezienswaardigheden

Cebu is een eiland in het midden van de Filipijnen. Samen met 167 kleinere eilanden ligt het in de gelijknamige provincie Cebu. Veel toeristen bezoeken het eiland vanwege de centrale ligging, al zijn er veel meer redenen om Cebu te bezoeken. Van watervallen tot uitkijkpunten: wij bespreken de leukste excursies en bezienswaardigheden.

1. Bezoek het bruisende Cebu City

Op het eerste gezicht is Cebu City een lelijke stad. Met hoge gebouwen, fastfoodketens en drukke lawaaierige wegen. Toch is het de oudste stad van de Filipijnen en kun je dat op sommige plekken nog goed zien. Bijvoorbeeld bij het eerste fort en universiteit van het land.

Het is ook leuk om de Carbon Markt te bezoeken. Daar vind je bijna alleen maar locals die groenten, fruit en verse vis inslaan. Cebu City is bovendien een prima uitvalsbasis om sommige andere tips op ons lijstje af te werken. Wij sliepen een aantal nachten in dit hotel en dat beviel goed.

2. Ontspan op de mooiste stranden van Cebu

Zo hectisch als Cebu City, zo rustgevend zijn de stranden van Cebu. Die vind je bijvoorbeeld in de gemeenten Badian of Moalboal, beiden in het zuidwesten van Cebu. Helemaal in het noordwesten ligt Bantayan Island: een paradijselijk eiland met hagelwitte stranden en kristalhelder water.

Vanuit Cebu City zijn die locaties wel een paar uur rijden. Je bent een stuk sneller op het eiland Mactan, dat met twee bruggen verbonden is aan Cebu. Daar vind je ook een hoop mooie stranden, al zijn die wel iets toeristischer.

3. Ga eilandhoppen in Cebu

Het is onmogelijk om alle 168 eilanden van Cebu te zien. Maar je kunt er op één dag wel een paar bezoeken. Wij gingen – samen met een professionele bemanning – een dagje eilandhoppen in Cebu. Je stopt dan ook op een paar mooie snorkelspots en krijgt een heerlijke lunch.

4. Douche onder een waterval

Cebu heeft meerdere indrukwekkende watervallen. De Kawasan Falls (op de eerste foto) zijn volgens velen het mooist. Waarschijnlijk vanwege de groene tropische omgeving en het prachtige helderblauwe water. Helaas komen daar ook de meeste toeristen.

Minstens zo indrukwekkend zijn de Tumalog Falls (tweede foto), maar daarvoor moet je een stuk verder naar het zuiden rijden. Als je dat de moeite waard vindt, kun je onderweg ook stoppen bij de Inambakan Falls. Dat ligt namelijk op de route.

5. Zwem (niet) met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien is een populaire excursie in Oslob, in het zuiden van Cebu. Om zeker te zijn dat er daadwerkelijk haaien zwemmen, worden ze elke ochtend op een vaste plek gevoerd. Leuk voor de toeristen, maar niet zo best voor de natuur. De walvishaaien blijven daardoor terugkomen voor een makkelijke hap, terwijl ze normaal gesproken zouden emigreren. En dat verstoort het ecosysteem.

6. Bekijk de zonsondergang vanaf Tops Lookout

Op zo’n 2.000 meter hoogte ligt Tops Lookout, waar je een panoramisch uitzicht over Cebu hebt. De stijle kronkelende weg ernaartoe is een ervaring apart. Eenmaal boven kijk je uit op het bergachtige landschap en het drukke Cebu City. Koop een drankje en wat snacks in een van de winkeltjes en geniet ’s avonds van een prachtige zonsondergang.

7. Plan een dagtrip naar Bohol

We zeggen het er maar meteen bij: Bohol hoort niet bij de provincie Cebu. Toch is het maar twee uur varen vanaf het eiland en het bezoeken meer dan waard. Als je een dag kunt missen, wil je absoluut naar Bohol. Je vindt er namelijk de beroemde Chocolate Hills en bijzondere spookdiertjes.

Wat ons betreft kun je Bohol prima in één dag verkennen. (Al blijven sommigen liever wat langer.) Het is dus een perfecte excursie als je in Cebu verblijft.

Hoe kom je in Cebu?

Het eiland Cebu heeft een groot vliegveld, waar elke dag veel vluchten aankomen en vertrekken. Bijvoorbeeld van en naar de hoofdstad Manilla. Vanaf sommige eilanden kun je ook met de boot naar Cebu.

avatar