Bohol: alles over de Chocolate Hills (en andere tips)

Bohol is een eiland dat vooral bekend is door de Chocolate Hills: een ontelbaar aantal bijna-identieke heuvels. Toch zijn er meer redenen om Bohol te bezoeken. Je vindt er bijvoorbeeld de opvallende ‘spookdiertjes’ en een prachtige rivier. Wij delen onze tips voor een perfect verblijf in Bohol en vertellen je welke activiteiten níet de moeite waard zijn.

Hoe kom je op Bohol?

Vanaf de haven van Cebu gaat er bijna elk uur een boot naar Bohol (tijden en prijzen). Dat is een comfortabele rit die ongeveer twee uur duurt. Zelfs de business class-tickets zijn erg goedkoop en een aanrader als je onderweg nog een beetje wil slapen.

Cebu heeft een groot vliegveld waar veel maatschappijen op vliegen, dus het is vrij eenvoudig om daar te komen. Je kunt ook rechtsstreek van de Filipijnse hoofdstad Manilla naar Bohol reizen via een binnenlandse vlucht. Al raden wij je aan om sowieso een paar dagen in Cebu te stoppen.

Dagtrip naar Bohol

Wij boekten zelf een dagexcursie naar Bohol. Dat was op zich makkelijk en informatief, want een gids bracht ons naar de belangrijkste bezienswaardigheden en kon daar veel over vertellen. Hij regelde bovendien de toegang, waardoor we bij populaire attracties nauwelijks hoefden te wachten.

Het nadeel van zo’n excursie is dat je ook een aantal suffe stops maakt. Wij werden bijvoorbeeld niet zo opgewonden van de vlindertuin en hebben de giftshop even overgeslagen. Dat was geen probleem, omdat we een eigen gids hadden. Maar met een groep verspil je waarschijnlijk tijd aan plekken die je niet per se hoeft te zien.

Ben je een beetje avontuurlijk en wil je zelf bepalen wat je ziet? Huur dan een auto of neem de taxi. De wegen op Bohol zijn prima en de belangrijkste hotspots zijn duidelijk aangegeven. Hieronder vind je de plekken die zeker een bezoekje waard zijn.

Chocolate Hills

De grootste bezienswaardigheid op Bohol zijn de Chocolate Hills. Verspreid over een gebied van 50 vierkante kilometer prijken meer dan 1.200 bijna identieke heuvels. Die hebben een hoogte van zo’n 30 tot 50 meter. Het gras op die heuvels krijgt in het droge seizoen (november tot maart) een bruine kleur, wat doet denken aan bergen van chocola.

Volgens een lokale mythe zijn de Chocolate Hills tranen van een reus, die het overlijden van zijn grote liefde niet kon verwerken. De wetenschappelijke verklaring is iets minder romantisch. Hoewel geologen het er nog niet helemaal over eens zijn, is het waarschijnlijk een gevolg van de erosie van kalksteen.

Het bekendste uitzichtpunt is het Chocolate Hills Complex. Vanaf daar heb je een goed uitzicht over een groot deel van de heuvels. In de buurt van dat uitzichtpunt zitten bedrijfjes die quads verhuren. Je kunt daarmee heel dicht bij de heuvels komen en ze ook goed vanaf de grond bekijken.

Spookdiertjes (tarsiers)

Grote ogen, een klein harig lichaampje en een lange staart. De spookdieren (in het Engels tarsiers genoemd) klinken niet heel schattig, maar dat zijn ze wel. Je vindt ze maar op een paar plekken in de wereld en Bohol is daar een van.

De kans dat je ze in het wild ziet is uitgesloten. Spookdieren zijn namelijk niet veel groter dan een mensenhand en leven ’s nachts. Wil je ze toch zien, dan moet je naar de Philippine Tarsier Sanctuary of de Tarsier Conservation Area. Verwacht weinig spektakel, want de tarsiers hangen waarschijnlijk stil in een boom. Toch is het bijzonder om ze – al dan niet slapend – in het echt te zien.

Man-Made Forest

Grote kans dat je onderweg naar een van de spookdier-verblijven door het Man-Made Forest rijdt. Kan niet missen, want voor je gevoel ben je op een totaal andere plek. De landbouwgrond maakt plots plaats voor hoge mahoniebomen.

Het bos is in 1947 aangeplant, nadat veel bomen rond de rivier Loboc gekapt werden. Dat levert nu een bijzonder gezicht op. De kronkelende weg die door het bos loopt, is een populaire fotostop voor toeristen. Dat gaat soms maar nét goed, want de locals rijden hier flink door.

Twin Bridge

Soms is een bezienswaardigheid zónder historische achtergrond ook wel lekker. Dan biedt de Sipatan Twin Bridge uitkomst. Deze hangende bruggen bestaan vooral uit Bamboe en zijn dus behoorlijk gammel. De rivier oversteken op deze primitieve manier heeft niet echt een functie, maar is best vermakelijk.

Lunchen tijdens de River Cruise

Een River Cruise is in elk opzicht een bijzondere ervaring. Het is geweldig en vreselijk tegelijkertijd. Wij weten nog steeds niet wat we er van moeten vinden, maar raden je aan om het tóch gewoon te doen. Dat klinkt vaag, dus we leggen het graag uit.

Allereerst is het concept apart. De River Cruise is in feite een enorm drijvend buffetrestaurant dat door een klein bootje vooruit wordt geduwd. Maar dan wel over de prachtige Loboc-rivier.

Helaas is de kans groot dat je aan een tafeltje met andere toeristen wordt neergezet. Met een beetje pech zijn dat luid smakkende Chinezen. En hoewel het eten matig is, veranderen de meeste toeristen in hongerige roofdieren zodra het buffet geopend is.

Als je daar doorheen kunt prikken, is het een geweldige ervaring. Het uitzicht onderweg is in elk geval de moeite waard: je vaart langs een waterval, tropische planten en kinderen die een duik in het water nemen.

Meer bezienswaardigheden op Bohol

De bezienswaardigheden hierboven zijn goed te doen in één dag. Blijf je langer op Bohol en wil je meer van het eiland zien? Overweeg dan deze uitstapjes:

avatar