Dit zijn de ABCD-tours van El Nido

Om het eilandhoppen in El Nido overzichtelijk te houden voor toeristen, bestaan er 4 verschillende tours. Elk aangeduid met een andere letter van het alfabet. Ze bestaan altijd uit dezelfde prachtige bezienswaardigheden. Ongeacht waar je de excursie boekt. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de ABCD-tours van El Nido.

Wat zijn de ABCD-tours?

El Nido is een gemeente in de provincie Palawan. Dat is de grootste provincie van de Filipijnen en die telt ruim 1700 eilanden. Sommige eilanden zijn zó mooi, dat er elke dag bootjes met toeristen naartoe varen. Tijdens de ABCD-tours bezoek je dus de indrukwekkendste eilanden rondom El Nido.

Elke tour begint in El Nido en vaart langs andere eilanden. Sommige tours stoppen ook bij lagunes, grotten of een mooie snorkel-locatie. Het maakt weinig uit waar je de excursie boekt, want de bezienswaardigheden zijn altijd hetzelfde.

Deze stops maak je tijdens de verschillende tours:

  • Tour A: Small Lagoon, Big Lagoon, Secret Lagoon, Shimizu Island en Seven Commandos Beach
  • Tour B: Snake Island, Pinagbuyutan Island, Entalula Beach, Cudugnon Cave en een snorkel-stop
  • Tour C: Helicopter Island, Matinloc Shrine, Secret Beach, Star Beach en Hidden Beach
  • Tour D: Ipil Beach, Cadlao Lagoon, Paradise Beach, Pasandigan Beach, Natnat Beach en Bukal Beach

De meeste tours duren van 9:00 tot 16:00 uur, maar die tijden kunnen afwijken. ’s Middag wordt er een lunch bereid. Vaak met verse vis, kip, varken, rijst en veel fruit.

Welke tour is het mooist?

Dat is natuurlijk vrij persoonlijk, maar Tour A en C zijn veruit het populairst. De lagunes van Tour A wil je namelijk absoluut niet missen. En tijdens Tour C bezoek je prachtige stranden, waaronder een verborgen strand met een bijzondere toegangsweg.

Tour B en D zijn ook heel mooi, maar misschien iets minder indrukwekkend. Al is de enorme zandbank bij Snake Island best bijzonder. Als je de tijd hebt, zijn ze het bezoeken in elk geval waard. Tijdens deze tours kom je ook net iets minder toeristen tegen.

Combineren is ook mogelijk

Bij sommige aanbieders kun je combinatie-tours boeken. Je bezoekt dan bijvoorbeeld de hoogtepunten van Tour A en C. Ideaal als je weinig tijd hebt of niet kunt kiezen.

Wat kosten de ABCD-tours?

Net als de bestemmingen, zijn ook de prijzen vrijwel overal gelijk. Vind je het prima om met andere toeristen op een bootje te stappen? Dan betaal je per persoon ongeveer 1.200 PHP voor Tour A en D, 1.300 PHP voor Tour B en 1.400 PHP voor Tour C. (Of check hier online de actuele prijzen.) Dat is inclusief lunch.

Voordelen (semi-)privé excursie

Wij boekten telkens een privé tour. Dat heeft namelijk meerdere voordelen. Zo kun je veel vroeger vertrekken, waardoor je tijdens de eerste stops soms helemaal alleen bent. Later op de dag wemelt het op dezelfde plek van de toeristen. Hoe vroeger hoe beter, maar een uurtje eerder maakt al een wereld van verschil.

Ook lekker: je bepaalt zelf wanneer je naar de volgende stop wilt. En hoeft niet te wachten op toeristen die zich niet aan de vertrektijd houden. Sommige bootjes zagen er bovendien claustrofobisch vol uit, dus we waren blij dat we daar niet tussenzaten.

Natuurlijk kost een privé tour iets meer, maar het is voor Nederlandse begrippen zeker niet onbetaalbaar. Je huurt je eigen boot met bemanning voor ongeveer 6 keer de éénpersoonsprijs. Regel het samen met andere vakantiegangers en je betaalt evenveel (of minder) voor een semi-privé excursie!

Tour A

Via een smalle doorgang kom je (zwemmend of per kajak) in de Small Lagoon. Daar wordt het kristalheldere water omringd door indrukwekkend hoge kalkstenen rotsen. De Big Lagoon is daarentegen per boot bereikbaar, tenzij het water laag staat. De lagune – waar veel koraal en vissen leven – nodigt uit om een verfrissende duik te nemen. De Secret Lagoon is een goed verborgen kleine lagune, waar je alleen via een gat in de rotsen kunt komen.

Grote kans dat je luncht op Shimizu Island, dat een mooi zandstrand heeft. Het beroemde Seven Commandos Beach is meestal de laatste stop van Tour A. Een mooi strand met winkeltjes, een strandtent en het luxe Velaggo Resort.

Tour B

Snake Island dankt zijn naam aan de lange slangvormige zandbank. Bij laag water kun je daardoor helemaal naar een ander eiland lopen. Onderweg kom je een drijvende bar tegen. Pas op dat je geen kokosnoot op je hoofd krijgt als je op Pinagbuyutan Island ligt. Dit droomeiland heeft een prachtig wit zandstrand en heel veel palmbomen. Net als het paradijselijke Entalula Beach.

Kruip door een smalle doorgang en je staat in de Cudugnon Cave. Deze grot werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om te schuilen voor Japanse soldaten. Tour B eindigt met een snorkel-stop, waar je misschien wel zeeschildpadden tegenkomt.

Tour C

Vanwege zijn opvallende vorm is Dilumacad Island vooral bekend als Helicopter Island. Nadat je dat eiland bezocht hebt, vaar je door naar Matinloc Shrine. Daar staat een verlaten school en zouden volgens een legende geesten rondzwerven.

Op Tapiutan Island vind je Star Beach: een prachtig strand waar je prima kunt snorkelen. Goed verstopt zijn Hidden Beach en Secret Beach. Om op dat laatste strand te komen, zul je door een korte tunnel onder water moeten zwemmen. Dat klinkt gevaarlijker dan het is en is een echte aanrader.

Tour D

Na een stop op Ipil Beach kom je bij de indrukwekkende Cadlao Lagoon. Vooral de rotsformaties zijn prachtig. Vanaf Paradise Beach heb je vervolgens goed zicht op de kustlijn van El Nido.

Na de lunch bezoek je drie eilanden die elk een heerlijk strand hebben: Pasandigan BeachNatnat Beach en Bukal Beach.

Direct online boeken

Je kunt de ABCD-tours eigenlijk overal in El Nido boeken. Vaak zelfs nog een dag van te voren. Wil je een privé excursie of combinatie van verschillende tours, dan is het verstandig om op tijd te boeken. Je kunt ook direct online je plek reserveren.

avatar