Zwemmen met varkens op Pig Beach

Pig Beach (ook wel Pig Island of Big Major Cay genoemd) is een onbewoond eiland in de Bahama’s. Althans, onbewoond door mensen. Zodra je in de buurt van dit tropische paradijs bent, zullen de locals je vrolijk knorrend begroeten. Je leest het goed: rond Pig Beach zwem je niet met vissen, maar met varkens.

Hoe komen de varkens op Pig Beach terecht?

Waar de zwemmende varkens precies vandaan komen, is een groot mysterie. Al zijn er verschillende legendes die een verklaring geven. Zo zouden de varkens tijdens een schipbreuk zijn aangespoeld en is er een verhaal over hongerige piraten die vergaten hun maaltijd op te eten.

De geloofwaardigste verklaring komt van een man genaamd Wayde Nixon. Hij beweert de varkens eind jaren 90 naar het eiland gebracht te hebben, om daar een duurzame voedselvoorraad te beginnen. Dat deed Nixon naar eigen zeggen uit angst voor de millenniumbug.

Kun je de varkens voeren?

De meeste toeristen geven de varkens op en rond Pig Island van alles te eten. Je zou zeggen dat dat geen kwaad kan, omdat varkens bekend staan om hun bourgondische levensstijl.

Toch lijkt het ons verstandiger om de knorrende locals niet te voeren. In 2017 stierven namelijk zeven varkentjes, waarschijnlijk door toedoen van toeristen. Ze zouden alcohol en ander verkeerd voedsel hebben gekregen.

Na een autopsie bleek de doodsoorzaak iets gecompliceerder: de varkens hadden een hoop zand in hun maag gekregen. De meegebrachte maaltijden werden namelijk vooral in de branding gegeten, terwijl de varkens oorspronkelijk in het bos aten. Ook bleek de natuurlijke zoetwaterbron opgedroogd.

Ons advies: voer de varkens dus hooguit schoon drinkwater en zorg dat ze daarbij geen zand binnenkrijgen.

Hoe kom je op Pig Beach?

De enige manier om op Pig Island te komen, is met een boot. Vanaf de hoofdstad Nassau doe je daar per speedboot ongeveer 2 uur over. Je kunt op Nassau een boot huren of een georganiseerde tour naar Pig Beach boeken. Zo’n tour lijkt duur, maar is inclusief lunch en je bezoekt ook vier andere mooie plekken.

Geen zin om 4 uur op open water te zitten? Trek dan je portemonnee en vlieg naar Staniel Cay Airport (MYES). Dat kan vanaf verschillende vliegvelden in Florida, maar is behoorlijk prijzig. Je zit dan wel vlakbij de zwemmende varkentjes: vanaf het eiland Staniel Cay is het een comfortabel kwartiertje varen naar Pig Beach. In EMBRACE Resort op Staniel Cay kun je prima overnachten.

Lees ook onze tips voor de beste vliegtickets naar de Bahama’s.

Wanneer kun je Pig Island het best bezoeken?

Hoewel Pig Island behoorlijk lastig te bereiken is, meren er de hele dag bootjes met toeristen aan. Dat begint vanaf een uur of 9 in de ochtend. Na zonsondergang zijn de toeristen weg. De varkens liggen dan met een volle buik uit te rusten in de branding. De kans is dus klein dat je de eilandbewoners aan het eind van de dag ziet zwemmen.

Heb je de luxe om zelf je vertrektijd te bepalen (bijvoorbeeld omdat je op het nabijgelegen Staniel Cay zit), bezoek de biggetjes dan vroeg in de ochtend.

Je kunt Pig Island het hele jaar door bezoeken. Houd er rekening mee dat het regenseizoen van mei tot en met november duurt. Tussen juli en september is de kans op orkanen het grootst. Maak je geen zorgen over de varkens: die worden tijdens een gevaarlijke storm meestal beschermd door een lokaal watersportbedrijf.

Kun je er nog meer doen?

Rondom Pig Island zijn veel meer bijzondere dieren te zien. Zo vind je iguana’s (familie van de leguanen) op Bitter Guana Cay en kun je zwemmen met verpleegstershaaien op Compass Cay. Deze eilanden bezoek je ook tijdens de boottour vanaf Nassau.

Met extreem veel geluk zie je onderweg zelfs Johnny Depp op een wit zandstrand liggen. De acteur heeft namelijk een privé-eiland in de Bahama’s en dat ligt precies op de route. Waarschijnlijk kocht Depp het eiland vanwege zijn rol in Pirates of the Caribbean, dat deels in de Bahama’s werd gefilmd.

Hartstikke leuke allemaal, maar de zwemmende varkentjes blijven natuurlijk de échte sterren.

avatar