Ontdek deze historische hotspots in Downtown Nassau

Het is bijzonder hoeveel historische hotspots je in Downtown Nassau vindt. Deze wijk in het noorden van Nassau is namelijk helemaal niet zo groot. En alle bezienswaardigheden zijn te voet bereikbaar. Liefhebber van cultuur en geschiedenis? Dan mag je de volgende iconische plekken in Downtown Nassau niet missen.

Parliament Square

Recht tegenover de Cruise Terminal ligt Parliament Square. De flamingo-roze gebouwen op dit plein zijn een goed voorbeeld van de koloniale architectuur in Downtown Nassau.

In het rechter gebouw worden parlementaire vergaderingen gehouden. De volksvertegenwoordigers komen bijeen in het middelste gebouw. In het linker gebouw zit de oppositie. Achter dit plein zit de rechtbank van de Bahama’s. De rechters en advocaten zijn daar gekleed in traditionele Britse gewaden en pruiken.

Koningin Victoria staat midden op het plein, als standbeeld. Zij regeerde van 1837 tot 1901 in het Verenigd Koninkrijk, waar de Bahama’s destijds een kolonie van waren.

Nassau Public Library

Wandel een paar minuten richting het zuiden van Nassau – langs de rechtbank – en je ziet de openbare bibliotheek van het eiland. Horen we je gapen? Bedenk dan dat dit gebouw tot 1873 niet gevuld was met boeken, maar met gevangenen. Het is bovendien een van de oudste gebouwen van de Bahama’s.

In de bibliotheek vind je tegenwoordig (vanzelfsprekend) boeken, oude tijdschriften en historische documenten over de geschiedenis van de Bahama’s. De oude kerkers zijn bewaard gebleven en vrijwel altijd open voor publiek.

Fort Fincastle & The Water Tower

Loop nog iets verder naar het zuiden en je ziet vanzelf Fort Fincastle met daarnaast een watertoren. Die werd vooral gebruikt als uitkijkpunt om plunderende piraten te spotten. Later fungeerde The Water Tower als vuurtoren en tegenwoordig is het een uitkijkpunt voor toeristen. Na 220 traptreden heb je een mooi uitzicht over Nassau.

Queen’s Staircase

Naast het fort vind je de bekende Queen’s Staircase: een 30-meter hoge trap die volledig uit massief kalksteen is gehakt. Soldaten konden daardoor snel bij het fort komen als de stad werd aangevallen. De resten steen werden gebruikt om het fort te bouwen.

Valt het ontwerp van de trap je tegen? Denk dan even aan de ruim 600 slaven die elke tree met de hand uit het steen hebben gesneden. Een proces dat 16 jaar in beslag nam. Au!

Government House

Als we tien minuten naar het westen wandelen (langs het postkantoor en onder een viaduct door), komen we bij het Government House. Met daarvoor een imposant standbeeld van Christopher Columbus. Hij stopte als eerst op de Bahama’s tijdens zijn reis naar de ‘Nieuwe Wereld’.

Het prachtige wit-roze gebouw is de officiële verblijfplaats van de gouverneur-generaal. Elke tweede zaterdag van de maand (rond 11:00 uur) speelt de politieband hier lokale klassiekers. Ben je er toevallig de laatste vrijdag van de maand? Drink dan vanaf 3 uur ’s middags een kop thee met de locals, tijdens een openbaar theekransje.

avatar