Bij een cruise denk je al gauw aan senioren die in hun Hawaii-blouse aan een cocktail nippen. Althans, dat beeld hadden wij (beiden twintigers) voordat we een cruise naar de Bahama’s boekten. We twijfelden dus wel een beetje, maar besloten gewoon te gaan. In dit artikel delen we de ervaring van onze eerste cruise.
De vooroordelen
Het imago van cruises is niet zo best. Een greep uit onze vooroordelen: slecht eten, een kleine kamer en grote kans dat je zeeziek wordt. We gaven deze manier van reizen toch een kans en boekten een 4-daagse cruise van Miami naar de Bahama’s.
Waarom we toch besloten te cruisen? Dat was vooral praktisch, omdat we verschillende eilanden in de Bahama’s wilden zien. Overdag heb je tijd om een eiland te bezoeken en ‘s nachts vaart het schip naar de volgende bestemming. Dat scheelt dus tijd én geld. Losse hotels en vervoer waren een stuk duurder geweest.
Onze eerste indruk
Aan boord van het cruiseschip worden we warm onthaald. Een welkomstcomité staat ons vrolijk dansend op te wachten. En begint onze handen te desinfecteren. De angst voor een griepuitbraak moet groot zijn, want overal vind je desinfectiemiddel. In de restaurants is het gebruik ervan bovendien verplicht.
Na een evacuatie-oefening (de veiligheidsinstructies in het vliegtuig zijn er niets bij) besluiten we onze kamer wat beter te inspecteren. Die is inderdaad klein, maar niet benauwend. Dat komt vooral door de slimme indeling en de aanwezigheid van een raam. Geloof het of niet, maar er zijn ook kamers zónder raam. Goedkoper, maar waarschijnlijk erg claustrofobisch.
Als we onze koffers willen uitpakken, blijkt dat we in de haven al een fout hebben gemaakt.
Meteen in de fout
Voordat je aan boord gaat, kun je de bagage naar je kamer laten brengen. De mannen die daarvoor verantwoordelijk zijn doen dat maar al te graag, omdat je ze (naar Amerikaans gebruik) een fooi geeft. Helaas duurt het erg lang voordat de bagage op je kamer is.
Even afkoelen in het zwembad is daardoor geen optie. We hadden onze badkleding beter niet kunnen afgeven. Dat geeft ons wel de tijd om het cruiseschip te verkennen.
Drijvende stad
We zijn onder de indruk van de grootte van ons cruiseschip (de Norwegian Sky) en de hoeveelheid faciliteiten. Zo beschikt ons schip over meerdere restaurants en bars, een theater, spa, casino, sportschool en meerdere zwembaden. Je kunt op het dek zelfs basketballen of golfen.
Tijdens onze wandeling door deze drijvende stad (want dat is het in feite) komen we opvallend weinig senioren tegen. Natuurlijk lopen er gepensioneerden rond, maar ze zijn in de minderheid. We zien vooral veel jonge stellen en families met kinderen.
De restaurants
De meeste cruises zijn grotendeels all-inclusive, mits je genoegen neemt met een buffet en ijsthee. Wij besluiten vooral à la carte te dineren in de ‘specialiteitenrestaurants’. Dat is niet bij de cruise inbegrepen en de gerechten zijn gemiddeld geprijsd. Het eten en de wijn overtreffen onze verwachting, al was die niet heel hoog gespannen.
Happy Anniversary
Voordat je cruise begint, kun je allerlei extra’s bestellen. Voor een vast bedrag mag je bijvoorbeeld onbeperkt frisdrank of alcohol drinken. Wij waren geïnteresseerd in het Romantic Package, dat onder andere bestond uit een massage, ontbijt op bed en diner in een iets luxer restaurant.
Dat romantische pakket is vooral een goede deal, maar het personeel gaat er blijkbaar van uit dat je iets te vieren hebt. Tijdens ons diner worden we namelijk verrast door zes personeelsleden. Luid zingend brengen ze een romantisch taartje. “Happy Anniversary!” Op dat moment kunnen we door de grond zakken van ongemak, maar achtertaf is het natuurlijk hilarisch.
De bediening is dus super attent, maar dat is eigenlijk overal aan boord het geval.
Moderne slavernij
Hoewel de bemanningsleden opvallend vriendelijk zijn, is er een hoop kritiek op hun arbeidsomstandigheden. Werken op een cruise zou slecht betalen en veel stress opleveren. Volgens (oud-)medewerkers zijn de arbeidsomstandigheden op een cruise te omschrijven als moderne slavernij. “Met werkweken van honderd uur, maanden achter elkaar zonder dat er ook maar een vrije dag tussen zit.”
Verplichte fooi
Met dat in je achterhoofd kun je bijna niet anders dan overal fooi geven. Je betaalt bij aankomst zelfs een verplichte fooi die verdeeld wordt over al het personeel. Dat is op zich eerlijk voor de mensen die achter de schermen werken, maar ze zouden die natuurlijk ook wat beter kunnen betalen.
Betaal je die verplichte fooi vooraf, dan krijg je vaak een korting. Hopelijk gaat dat niet ten koste van het personeel.
Voet aan wal
Het verbaast ons dat sommige toeristen helemaal niet van boord gaan. Wij willen graag de Bahama’s zien, dus verlaten het schip zoveel mogelijk.
Een van de stops is op een privé-eiland van de cruisemaatschappij. Een prachtig onbewoond eiland met palmbomen en witte zandstranden. En honderden andere toeristen die op het schip zitten. Dat doet behoorlijk afbreuk aan deze stop.
Aan boord van de cruise kun je allerlei excursies boeken. Die zijn niet bij de prijs inbegrepen, maar dat is normaal gesproken natuurlijk ook niet het geval.
Conclusie
We hadden het niet verwacht, maar cruisen is een bijzonder leuke ervaring. Tijdens onze 4-daagse cruise van Miami naar de Bahama’s bleken de meeste vooroordelen onterecht. Hoewel je met honderden andere mensen op hetzelfde schip zit, is het een vrij ontspannen manier van reizen.